Merhaba canlar,
Bugünkü konumuz doğumdan sonraki üreme sağlığı ve korunma ünitemizden geliyor.
Doğumdan önce de, hatta evlenmeden önce bile aklımdaydı spiral taktırmak. Her gün hap içmekten hoşlanmam, zaten de genelde sekteye uğratırdım. Doğum kontrol haplarının düzensiz kullanımıma rağmen beni koruyabildiği yıllara minnettarım. 🙂
Tek eşli bir hayat sürerken prezervatif kullanmak oldum olası zor gelmiştir. Evet kadın vücuduna zerre zarar vermeyen, dışardan bir korunma yöntemi. Hatta sadece doğum kontrol değil sağlıklı cinsellik için de 1 numara ama benim pek hoşuma gitmiyordu. Çok eşli insanlar için güvenli cinsel yaşamın baş tacıdır prezervatif, ben evli barklı ve kesin tek eşli hayattan bahsediyorum. Gerçi vakti zamanında bi kadın doğumcum “Ben kocamla sadece çocuk yapacağımız zamanlarda prezervatifsiz seviştim. Erkek milletine güven olmaz,” dese de ben kendisine katılmıyorum 🙂
İşte bunlardan geriye kalan birkaç yöntemden en aklıma yatan rahim içi araçlar, yani spiraldi. Yıllar önce annemin bir konuşmasına kulak misafiri olmuştum. Ve “Evet gidip çıkarttırıcam,” dediği şeyin kardeşim! olduğunu, bebek aldıracağını düşünmüştüm. Fısır fısır bir sesle “yok yok bebek değill” demek yerine açıklasaydı spiralden bahsettiğini, ben de erken yaşta aydınlanırdım. Neyse ki yıllar sonra yine karşıma çıktı spiraller.
Halam aşırı regl olmaktan sıkılmış, kansızlıkla mücadele etmekten yorulmuşken bu “hormonlu spiral” denen şeyi kullanmaya başlamıştı. Bende de yıldızlar o zaman çaktı. Az regl olmak, kansızlık çekmemek, hap almamak, prezervatifle uğraşmamak… Hayallerimin doğum kontrol yöntemini bulmuştum!
Bu sene kuzumun doğumuna günler kala sorduğum sorulardan biri de ne zaman spiral takılabileceğiydi. Her şey yolunda giderse 40’ı çıkan lohusalar koşarak spiral taktırabilirmiş. Ben kontrole ancak ikinci ayda gidebildiğim için 59. güne kaldı.
SPİRAL NEDİR?
Basitçe anlatmak gerekirse, rahim içine konan ve rahmi meşgul ederek “döllenmiş yumurta barınmayacak ortam” haline getiren, rahim kandıran bir araç, deyim yerindeyse “yabancı madde”. Bakır bir telmiş bu spiraller.
Okuduğum yorumlara göre regl süresini biraz uzatabiliyormuş. Bir de bu tür ilaçsız spiraller bakır telden yapıldıkları için hareketli ve sportif insanlarda kayıp rahim içinde sorunlara yol açabiliyormuş. Bu dezavataj ilaçlı spiral için geçerli değilmiş çünkü yapısı ve malzemesi tamamen farklı. En iyisi avantajlarını ve dezavantajlarını bir doktordan dinlemek.
HORMONLU SPİRAL NEDİR?
Spiral gibi, rahmi meşgul eden bir araç. Tek farkı içindeki hormon. İçerisinde progesteron hormonu bulunan bu T şeklinde küçük plastik aygıt rahme yerleştiriliyor. 5 yıl boyunca her gün minik minik bu hormon salgılanıyor hem bebe olmuyor hem de rahim, “döllenmiş bir yumurtayı bağrına basacak şekilde” kalınlaşamadığı için regl olunmuyor.
Böylece kansızlık, demir eksikliği başta olmak üzere bir çok sorun son buluyor. Regl olmayıp tertemiz gezinmek de cabası. İstediğin zaman seviş, istediğin zaman yüz. Oh!
PEKİ YUMURTALARIM NERDE?
Bu sürede yumurtalıklar yumurta üretmeye ve her ay kullanılmayan yumurtaları yok etmeye devam ediyor. Tıpkı iç organlarımızda ölen ve yıkılan hücreler gibi, yumurtalar da öylece yok edilebiliyor. Yani yumurtlamak ya da kullanılmamış yumurtaları dökmek için regl olmamız, kanamamız şart değil.
TEKRAR ÇOCUK YAPMAK İSTERSEK?
Bu şekilde yumurtalar her ay döngüsüyle fıstık gibi hayatına devam ediyor. Diyelim ki çocuk sahibi olmaya karar verdiniz. Spirali çıkarttıktan sonra 6 ay zaman tanımanız tavsiye ediliyor. Rahim yeniden bir rutin içinde incelip kalınlaşmaya (regl olmaya) başladığında hazırsınız!
HANGİ SPİRALİ SEÇMELİ?
Bazı kadınlar adet kanamasını görmek istermiş. Onu görmek hem hamile olmadığını hatırlatır hem de doğurgan ve güçlü hissettirirmiş. Eğer böyle olacağınızı düşünürseniz regli kesmeyen ilk seçenek sizde daha uygun olabilir.
Ben 9 ay regl olmamışken oradan devam edeyim ve hiiiç hatırlamayayım istedim.
NASIL TAKILIR? ACI VAR MI?
Anestezisiz, muayene masasında, yaklaşık 3 dakika süren bir işlem. Önce maşayla vajinaya giriliyor. Doktor bölgeyi baticonla temizledikten sonra, hafif bir kırt kırt hissi veren bir aletle rahimi tutuyor. Bu his acı vermiyor, sadece dokunuş hissediyorsunuz. Acımıyor. Rahim ağzını tutunca içeriye pipet şeklindeki aparatı sokuyor, hiçbir şey hissetmiyorsunuz. Sonunda da pipette yer alan bir tuşa basarak pipetin içinde katlı halde duran T şeklindeki aparatı rahim içine bırakıyor. Aparatın ucundan sarkan, rahim ağzında bulunan ip uzantısını kesiyor ve işlem tamam.
Buraya tıklayarak göreceğiniz videoda daha net anlayabilirsiniz. (Linkte sorun çıkıyor. “mirena spiral inserting” diye aratabilirsiniz.)
Spirali çıkarttırmak istediğinizde tek yapmak gereken doktora gidip 1 dakika geçirmek.
Doktor yine maşayla vajinaya girecek ve bir tutacakla ipini çekecek. Spiral de pıt diye çıkacak. Tıpkı tampon gibi ama vajinada değil rahim ağzında bu ip.
Yani korkmayın, ilişki sırasında hissedilmesi imkansız. Çoook içerde ve tüy gibi 🙂
MALİYET?
Taktırdığım Mirena hormonlu spiralin fiyatı 2016 yılı içinde yaklaşık 235 TL, bir de doktorun vizite ücreti eklenir bunun üzerine. İsterseniz gitmeden önce arayarak toplam fiyatı öğrenebilirsiniz.
Ben araştırırken biraz ekşisözlüğe, biraz forumlara baktım, doktorumla da konuşunca kararımı verdim. Siz de bu rehberden edindiğiniz fikirleri mutlaka doktorunuza sorun, tartışın. Sizin için en doğru yöntemi yine siz bulacaksınız. Ben sadece kendim araştırmışken paylaşıp fikir vermek istedim.
Sağlık, mutlu, keyifli sevişmeler dilerim! ❤