Bebek denince aklıma hemen bunlar gelir: Bebek ihtiyaç listesi

“Merhaba canım, sen yakın zamanda anne oldun bilirsin. Bir arkadaşım bir bebeğe koruyucu aile oldu yakın zamanda. Bebek 3 aylık. Şimdi ona ne lazımdır ne değildir diye yardım lazım. Ben doğum yapalı çok oldu, senin aklındadır diye sorayım dedim…”

Geçen haftalarda böyle bir mesaj geldi bir tanıdığımdan. Ben de bu listeyi çıkardım. Sonra unutup gitmişim. Etrafımda hamileler çoğalınca dur yazayım dedim. Soru soran olursa yazıyı yollayıveririm. Yazıyı o günkü haliyle paylaşıp yanına italik olarak sonradan oluşan düşüncelerimi ekliyorum. Buyrun efendim benim gözümden bir bebek ihtiyaç listesi.

Bebek & uyku: Bebek odası yerine yenidoğanların ve bebelerin anne baba yanında aynı odada ama kendi yatağında yatması en güvenlisi. Bebeklerin uykuda ölüm riskini bile en aza düşüren bir şey anne baba odasında yatmak. İsterseniz kendine ait beşik yapın isterseniz alacağınız yatağın bir kenarını çıkarıp yatağınıza bitiştirip güvenli bişekilde sabitleyin. 1 yaşına kadar böyle yaşayabilirsiniz, hatta daha da uzun… Bizim evde en iyi çözüm güvenli ve ferah bir co-sleeping(beraber uyuma) ortamı yaratmak oldu. Bebemiz anne yanı yatağında değil de bizim yatakta yatmayı tercih ediyor. (Marka Brevi Nanna Oh, Chicco Next2Me gibi.) Ben o anne yanı yatağın döşeğine atıyorum suçu. Güvenlik amaçlı da olsa o kadar sert ki çocuk zınk diye uyanıyor. Aklımda o yatağın döşeğine bir kat yumuşak battaniye serip üstüne gergin bir çarşaf geçirmek var.) 

Ayrıca gün içinde bebekle iş yapabilmek, yakın olup koklaşabilmek için sling şart. Babywearing yani bebek giyme konusunda yazımı burada bulabilirsiniz.

Bebek bakımı:

  • Bebek bezleri kadar önemli olan alt açma örtüsü (Çok can bir ürün E-bebekte ve soobe’de 60×90 ölçülerinde olanları gayet uygun. 60×60 cm olanlar kuş kadar, sığılmıyor.)
  • Saf sudan yapılma ıslak mendiller (ya da evde yapılacak ıslak pamuklar),
  • Masaj yağı olarak hindistan cevizi yağı (zeytin yağı asitli bir yağ olduğu için önerilmiyor. Gerçi kullananı çok ama işte asit çiş gibi etki yapıp tahriş edebiliyor.)
  • Ağız bezi, omuz bezi (Müslin bezlerin uzun geniş olanları. 2’lisi 14 tl soobe’de)
  • Pişik için sudocrem.
  • Tırnak bakım seti, Tarak, havlu, banyo malzemeleri

(Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim. sırf küvette yıkamak yerine arada kucakta akan duşta yıkanmaya alıştırmayı öneriyor tecrübeli anneler)

Burun tıkanıklıklarını açmak için bol bol serumfizyolojik 🙂 çok burnu tıkanırsa beşik kenarına yarım soğan koymaca.

 

Ben bu malzemeleri hem yatak odasında tutuyorum hem de büyükçe bir kutu, dekoratif sepet gibi bir şey de salonda var aynı malzemelerden. Böylece eş dost muhabbet ya da acil müdahale anında kalkıp odaya gitmem gerekmiyor. O kutu elim kolum gibi benim.

Bebek ve beslenme: 

  • Bebeği formül mama ve biberonla besleyeceklerse basit de olsa bir 6’lı sterilizatör almaları akıl sağlıklarını korur. Sürekli biberon kaynatmak falan çok zor iş. (Biberon kullanmayan aileler emzikleri kaynatmakla baş edebilir bence, o durumda sterilizatör şart olmayabilir. Ama ben pompa da kullanıyorum emzik de ve bunları sürekli yıkayıp takip etmek zor geliyor. Sterilizatörümü seveyrum)
  • Aynı şekilde mamayı kaynamış soğumuş suyla hazırlayıp biberona koyup o halde ısıtmak için avent’in falan biberon ısıtıcıları var. Ben öneririm çok işimi gördü emziremediğim mamalı dönemde. Ama ben sıcak suyu kaseye doldurur içine biberonu oturturum da diyebilir. Şart değil bu ürün.
  • Herkes biberon konusunu iyi araştırır kendince ama benim deneyip de gaz önlemede şiddetle önerdiğim Dr. brown’s. Bi araştırın cidden güzel marka. Acelesi yoksa amazon.de’de seti buradaki tek biberon fiyatına… Üstelik site Türkçe ve buraya ücretsiz kargo da var. // Eğer hem emziren hem de biberon veren bir anne olacaksanız Medela Calma biberonu öneririm. Bebek emdikçe akan yapısıyla pazardaki tek ürün bu. Ucu biraz uzun gelebilir. Yarım parmak kadar kesilebilir.

Giyim kuşam: Bol bol iç atlet gibi olan kısa kollu, uzun kollu çıtçıtlı badiler… kış bebeği olduğu için polar kadifemsi tulumlar, ve çoraplar en elzem şeyler. Bunlar ve daha nicelerini pek çok avm mağazalarından çok uyguna alabilirsiniz. Penye tulumlarda en sevdiğim marka “bi baby”. Tepe tepe kullanmalık.
Kıyafet dışında bol bol ihtiyaç olan şey ince polar battaniyeler ve penye battaniyeler. Malum bebeleri çok sıcak evde tutmuyoruz, hatta gece uykuda örtmek de yok… Battaniyeler pusette, gezmede, kucakta falan işe yarıyor.
Uyku tulumu konusu derya deniz. Malum yorgan falan tukaka oldu artık olay uyku tulumu. Bunun için güzel rehber yazılar var araştırabilirsiniz. Ben henüz o aşamaya gelmediğim için bilmiyorum detayını ama dikkat edilmesi gereken “tog” denen kalınlık ve ısı birimi. Kaç togluk tulum hangi derecede giydirilir onu o konuya gelince araştırırım 🙂

Şapkalar çok elzem. Evde değil de dışarda hava fena mutlaka takmak gerek. Ayaklara da kıyafetin, tulumun üstüne geçirmelik puf puf patikler iyi oluyor dışarı çıkarırken bebek arabasında falan. Gap’te var 59 tl. Bir çift bile alınsa yeter. Ya da ördürülebilir bir tanıdığa.

Oyuncak: Bebeği aktive etmek, duyularını harekete geçirmek önemli. Flash kartlar ve üzerine oyuncaklar monte edilmiş oyun halıları var. Tam nöron patlatmalık :)) güzel etkinlik oluyor. Bu yazımda kendi flash kartlarınızı nasıl yapabileceğinizi anlatmıştım. 

Benim aklıma gelenler aşağı yukarı böyle. Ha bir de, bebeği oyalamak ve uyanık saatlerinde zaman geçirmesi için oturma pozisyonuna geçebilen bir ana kucağı da şahane olur.

Umarım bu liste işinizi görür.
❤️

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s