Evham değil tedbir olsun: SIDS(*ani bebek ölümü) ve bebek monitörleri

Merhaba, pek iç açıcı olmayan bu konuya neden geldik şimi? Tadımız kaçar mı? Bilmiyorum. Ben tedbir almayınca kendini kötü hisseden insanlardanım. Bazı insanlar dua eder, bazısı ‘amaan biz nasıl büyüdük kim bilir!?’ der ve mis gibi iç rahatlığıyla yaşar… Benim gibi evhamlı tipler de işte böyle abidik gubidik şeyleri dert edinir. Zamanını, parasını, akıl sağlığının bir kısmını bu işlere harcar =)

Kucağında bir bebekle hastaneden döner dönmez insan nefesini dinlemeye başlıyor. Çok az anne baba vardır ilk geceden sırtını dönüp uyuyabilen. O titrek ve pıs pıs nefeslerini dinlemek isteriz, azıcık dürtüp yaşıyor mu diye kıpırdatmak isteriz, uyandırma pahasına elimizi burnuna sokup o nefesi hissetmek isteriz.

İşte bu nasıl olur diye araştırırken şunu gördüm: SIDS’i önleme iddiası olmayan, ama bebeğin solunumu durduğunda alarm vererek hem bebeği olası bir apneden uyandırmayı amaçlayan hem de anne babaya akıl sağlığı veren ürünler varmış! Hemen bu dünyaya daldım, araştırdım ettim. Bir üründe karar kıldım. Sonra da başka bir araştırmacı arkadaşın tavsiyesi ile ikinci ürünü aldım.

Bu yazıyı yazma amacım kimseye yeni bir evham katmak değil. Meraklısına bir ürün incelemesi sunmak. Hepimizin bebelerine uzuuuun ömürler dilerim. ❤


SIDS nedir? 

SIDS (Sudden infant death syndrome), “beşik ölümü” diye de anılan ve bir bebeğin otopside dahi saptanamayan bir sebeple ani şekilde öldüğü duruma verilen addır.

Apne nedir?

Uykuda nefesin 10 saniye ve daha uzun süreyle kesilmesi apne olarak adlandırılır. Solunumun yavaşlamasına ise hipoapne denir. Uykuda nefes kesilmelerinin sayısı saatte 5’in üstünde ise, tıkayıcı tipte uyku apnesi sendromu söz konusudur.

Uzmanlar, koskoca ülkelerin pediatri dernekleri, tepelerdeki hocalar, yılların araştırmaları… Hiçbiri net bir sebep ve net bir önlem sunamıyor SIDS için. (90’larda yapılan sırt üstü yatırma kampanyasının baya etkili olduğu görülmüş ama bundan ilerisi pek yok. SIDS özellike ilk 1 yıl içinde görülüyor. Ölümlerin %90’ı ise ilk 6 ayda gerçekleşiyor.Önlemek içinse yapılabilecekler kısıtlı ama yok değil. Bebekleri fazla sıcakta tutmamak, sırt üstü yatırmak, emzik kullanımı gibi desteklerle SIDS riski azaltılabiliyor. Dilerseniz bu konuda araştırma yapabilirsiniz. Ben yazıya döneyim…)

Bu konuda evhamı olanlar için, bir nebze de olsa rahat uyku uyumak isteyen ana babanın imdadına yetişen ürünler var. Uyku monitörü denen bu ürünlerden ikisi bizim evde. Biri Angelcare (Angelcare AC1300 Video, Movement & Sound Monitor) diğeri Snuza (Hero MD. )

Angelcare: Yatak içi hareket sensörü.

 

angelcare

Nasıl çalışıyor? 

  1. Yatağın altına koyulan bir ped, bebeğin hareketlerini izliyor. Eğer bebek hareket etmez, soluk almayı bırakırsa alet alarm veriyor.
  2. Beşiği görecek şekilde konumlandırılan kamera. Normal bir bebe kamerası. Gece görüşü de var. Hem hareketi hem sesi iletiyor. üzerindeki hafif ışık gece lambası olarak kullanılabiliyor.
  3. Bir de anne baba yanında duran parçası var, ekranlı bir model bendeki.Bu hali ile aslında tipik bir bebe kamerası&telsizi gibi. Ekrandan hem bebeği izliyorsunuz hem de pedi aktive ettiğiniz zaman, soluk alıp verdiğinden emin oluyorsunuz.

Bu aletin güzel yanı, bebeğin en ufak hareketini büyük hassaslıkla algılıyor olması. Aleti alıp test etmek isterseniz, yapmanız gereken pedi aktive edip yatağa bebek yerine birkaç kitap koymanız. Böylece bebek gibi ağırlığı olsa da, hareketsizliğinden dolayı alarm verecektir.

Alarmla işiniz bittikten sonra da uzun yıllar bebek monitörü, telsizi olarak kullanabilirsiniz.

Aletin kötü tarafı ise mobil olamaması: Yatağın altındaki pedin kablolarla fişe takılı olması, aleti sabit kılıyor. Öyle gündüz salondaki beşikte dursun, gece yatağında dursun, iki günlüğüne memlekete gidince yanımda gelsin diyemiyorsunuz.

Yanlış alarm? Biz bugüne kadar yanlış alarm almadık, sorun yaşamadık. Ama bana Angel Care kullandığımı bilip, kendisi yanlış alarm alıp durduğu için soranlar oldu. Biraz inceledim, şu sonuca vardım: Eğer cihazınızı kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi kurduysanız, her şey yolundaysa, el kumandanızdan pedin hassasiyet seviyesini kontrol edin. Ne kadar hassasa ayarlarsanız o kadar sık yanlış alarm alabilirsiniz. 3-5 saniyelik derin iç çekmeler bile solunum durması gibi yansıyabilir(miş) monitöre. Yabancı bloglarda okuduğum anneler böyle tecrübe etmiş. Ben 2. seviyede tutuyorum, en hassasa çekmiyorum ki hem biz yok yere zıplamayalım yerimizden hem de alarmla Ela’nın da uykuları yok yere bölünmesin.

Satın almak isterseniz tık tık. 

Snuza Hero MD: Bebeğe takılan bir hareket sensörü.

 

snuza-md

Kablosu yok, aparatı yok, tek başına minicik bir mandal, bir klips. Bakmayın görselde dev gibi durduğuna.Oradaki bebe el kadar da ondan öyle çıkmış.

Nasıl çalışıyor?

Bebeğin göbeğine değen bölüm karnın inip çıkmasını takip ediyor. Bir süre nefes almazsa titremeye ve ötmeye başlıyor. Kısa süreli bu uyarıdan sonra genelde bebekler apneden uyanıyor ve nefes almaya devam ediyormuş. Eğer bebek bu titreşim ve tek seferlik alarmdan uyanmaz da 20 saniye boyunca nefes almazsa uzun uzun alarm çalıyor. Amaç anne babayı bebeğin başına çağırmak, gerekiyorsa ilk müdahaleyi yapmalarını sağlamak.

Eğer bebeğinizin soluğu durmuyor ama 1 dakikada 5’ten az kez nefes alıyorsa. Bu düzensiz durum için de size haber veriyor.

Görüldüğü gibi, kendi başına bir küçük alet. Siz nereye o oraya. Ben kundak yaparken pijamasının beline takıyorum. Bu görseldeki gibi bezine takmak mümkün olmuyor. Bu konuda marka ne der bilmiyorum açıp bakmadım ama aklıma yatan şu. Madem çalışma prensibi bebeğin göbeğine değen silikon ucun bebek nefes alırken  iniş kalkışları hissetmesi, bunun illa ten tene olması gerekmiyor bence. Siz yine de iyice inceleyip kullanın.

İyi tarafı: Minicik, kablosuz, derli toplu olması. Her yere götürebilirsiniz. Pili de saat pili sanırım. İçinde vardı geldiğinde, bakalım kim bilir ne zaman biter.

Kötü tarafı: Bence kötü denecek bir tarafı yok. Belki şey sayılabilir, bebeği uykuya hazırlarken aleti açıp biraz beklemek gerekiyor. O sırada dıt dıt sesler çıkarıyor birkaç kez. Bebeğin irkilmesine sebep olabiliyor. Ben bunu önlemek için tam o işlemi yapacakken ‘şşşş şşşş şşşş’ demeye başlıyorum. Dıt dıtları duymuyor yavrum.

Yanlış alarm? Bir kez oldu bugüne kadar. O da benim hatamdan dolayı. Beli fazla bol gelen bir pijama altı giydirdiğimde taktım. bebe uykusunda sağa sola dönerken boşluğa düştü alet. Gözümün önünde gerçekleştiği için sebebini biliyorum. Vücutla teması kesilirse, nefes almadığını sanıp alarm vermesi normal. Bebeğe tam oturması önemli.

Satın almak isterseniz tık tık. 


Sonuçta ne kadar evhamlansak ya da ne kadar tedbir alırsak alalım, dönüp dolaşıp hikaye Kız Kulesi efsanesine dönüyor. Ne yaparsak yapalım, bazı şeylerin önüne geçmek imkansızdır belki. Ama bir anne olarak böyle bir imkan varken faydalanmamak içime sinmediğinden, bana ihtiyacı olursa gece yarısı, derin uykumda duyabileyim diye, böyle bir önlem aldım. Yoksa ne bu ürün var diye ben güvendeyim ne de başkasının evinde bunlar yok diye o bebekler tehlikede… Öyle bir algı yaratmayı hiiiç istemem. Benim amacım evhamı, merakı bol annelere seçenek sunmak. Biraz da, endişelerinde yalnız değilsin mesajı vermek hepsi bu. Okuyanlardan, eş dosttan ricamsa ‘sakınan göze çöp batar’ yorumları yapmamaları.


Yazının başındaki görsel: http://www.giuseppemarini.com/’dan alındı. Ürün görselleri markaların kendi sitelerinden alındı.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s