*Yulafunusoğuksıkımpekmezileruşeymikarıştırsam-meyvepüresinidolaptadondurupparmakgıdayabenzetsem-sonradayatmadanmuhallebimiversemmmmm???
Son günlerde gördüğüm ek gıda kabusumdan bir kesit okudunuz.
*Ela6ayınıbitirdi-nedenekgıdayageçmediniz-gelişimikötüetkilenmezmisizce-neyapmalıacabapüremiebaşlayacaksınızyoksablwmi?
Son günlerde aldığım sorulardan bir kesit okudunuz.
Yazıya geçiyorum:
Ela, 38+1’de doğmuş tatlı yavrum, ek gıdaya 6 ay 3 haftası bittiğinde geçti. Çünkü öyle istedim. Ev taşınmaları sırasında oganikli morganikli kavanoz püresinin tadına baktı (yuuuh bana). Ama düzgün bir ek gıda serüveni başladı mı? No.
Çünkü cidden düzeni olmayan bir evde ne buharda kabak pişirecek kadar BLW aslanıydım ne de sürekli meyve rendeleyip vermek içimden geldi. Taşınma hengamesinde BLW Türkiye kitabını okudum, blogunu inceledim, doktorumu da dinledim ve şunlara karar verdim:
- 6 ay biter bitmez ek gıdaya geçmek şart değil. 7 ayın sonunda evde düzen oturmuş olacaksa, ok. Acelem yok. İlk başta 5. ayda tadıma başla diyen doktorumuz da buna ok verdi. 4. aydan beri ek gıda, yemeğin suyuna ban diyen eş dosta dert oldu hehe.
- Tadım günlerini 3 yerine 2 gün gibi planlıyorum. Çünkü, yurt dışındaki BLW ekollerinde böyle bir alerji testi sürecine rastlamadım. Biraz daha bizdeki annelerin kendini garantiye alma şekli diye düşünüp 3 yerine 2 gün yapayım diyorum. (Ki tadım günleri çabuk bitsin ve 8 ayın sonlarına doğru öğünleri oturmuş hale gelsin.) Bu konuda mesaj atmayın gözünüzü seveyim. ❤
- BLW tek yol olmak zorunda değil. Muhtemelen ağırlıklı olarak BLW gideceğiz ama bu konuda katı bir halim yok. Bazı şeyleri ben de besleyebilirim yavruya. Katı olduğum konu için bir sonraki maddeye bakalım>>
Meyveler ve sebzeler püre olmasın. Şu BLW/klasik beslenme araştırmalarında en aklıma yatan püresiz bir dünya oldu. BLW’de Ela ile ilk denemeyi Avokado ile yaptık. Çocuk gayet hevesli ve mutlu. Gayet elini ağzına denk getirip ulaştırabiliyor. Ha bazı şeyleri benim beslemem gerekir o zaman ellerimle, parmaklarımla beslerim. Ama meyve püresini kaşıkla ağzına uzatmak gibi bir niyetim yok. Meyveyi cam rendede hafif ezip bölerek verebilirim ya da çatalla ezilebilecek bir şeyse ezebilirim gibi geliyor. Sebzeleri de öyle…
Çorbalar, yoğurt, yulaflı sütlü kahvaltılıklar vs zaten doğal olarak kaşık gıdası ama meyve ve sebzenin kendi dokusu var, püre haline sokmaya gerek yok.-(diye düşünüyorum. Bakalım neler olacak =)
- 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütü olsun. Bu da en istekli yaklaştığım ikinci konu. Ek gıda ‘ek’ gıdadır. Amacım, ilk 1 yıla kadar Ela’yı ağırlıklı olarak – varsa – sütümle beslemek. Olmazsa yapacak bir şey yok tabii ki. Bu ne demek? Günde 3 tam, 2 ara öğün, bir de gece öğünü dolu dolu yesin diye tutturup sütten uzaklaştırmama kararı aldım. Bu sırada her bebek gibi her besin grubundan yesin, her öğün de yesin AMA tıka basa doymasın, süte hep yeri kalsın. Bunun da bir yolu var aslında. 6-9 ay ağırlıklı anne sütü iken 1 yaşa doğru git gide azaltmak. 1 yaşta artık günlük enerjinin %30-40’ını anne sütüne dayandırıp kalanını gıda olarak vermek. Bebeklik sonrası emzirme ile ilgili bazı bilgileri La Leche League’de görebilirsiniz.
Bunlar ilk adımlarım. Zaman gösterecek neyi nasıl yaptığımı. Yaptıkça da hem @kafasikarisikbiranne hesabımdan hem de @bebemutfagi hesabımdan paylaşırım süreci.
Sizler de paylaşımlarınızla @bebemutfagi arşivine katkıda bulunup orada yer alabilirsiniz.
Gelecek bölümlerde görüşmek üzere!
Faydalı bağlantılar:
6-10 ay BLW uygulayan örnek bebek videosu.