Hello canlar! Yine anneloggerlığın şanına uygun bir konuyla karşınızdayım.
Az evvel Ela’yı yatırıp yerine koyarken aklıma geldi. Dur dedim bildiğim şu iki yatağın avantajını/dezavantajını yazayım. Merak edenin işine yarar belki. (Montessori mantığı nedir? detaylı yazısı daha sonra buraya link olarak gelecek.)
Anne yanı ile başlayalım: (Bendeki marka Brevi Nanna Oh, nar çiçeği rengi olanı. Hatta satıyorum şu anda =) Meraklısı seslenebilir.)

+ Annenin yanındaki bebe = kalkmadan emzirme.
– Annenin dibine yerleştirilmiş çocuk, ilk günlerdeki o lohusa hassasiyetiyle SIFIR uykuya sebep olabiliyor. Gık dese uyanıyor insan. Zaten uyku imkanı 2 gram.
+ Bebeğin her tepkisini duyup ihtiyacına kolay cevap verebiliyoruz.
– Öyle hop diye yataktan inebilmek yok. Doğum yapmış halde yatağın ayak ucuna kadar sürüklenip kalkmak zor.
+ İstersen baş bölümüne eğim verip reflüyü engelleyebiliyorsun.
– Yatağı sert olduğu için çarşafın altına hafif yumoş bir katman eklemek gerekiyor. (Next2Me de öyle)
+ Bebe her an yanında.
– Bebe her an yanında =)
Son maddeler şaka tabii ama, işin özü bizde şöyle oldu: ilk 3 ay çoğu bebek yatmadığı için boşa gidiyor paranın yarısı (sizinki yatar işşalak). Sonraki 3 ay için çok işimizi gördü. Güvenle, ay düştü, oy ezdim derdi olmadan yanımızda yattı yavrum. Ama biraz büyüyünce riske girmeyip kullanmayı bırakmak lazım. Birden bire ayaklanabilir, ya da kenara tutunup aşağı bakayım diyebilir. O koca kafalar ağırlığı aşağı çekebilir ve allah korusun bebeler düşebilir.
Montessori yatağı, nam-ı diğer anam babam usulü yer yatağı:

Önce kısaca Montessori odası: Bebelerin kendi kendine takılabileceği, koca mobilyalı alanlar değil, sade, az eşyalı, kendi boyuna göre raflar ve dolaplar sunulması. Böylece uyanan bebe beşikte ağlayıp anneyi babayı çağırmak yerine yatağından yere iner, oyuncaklarına ulaşabilir, kendi kendine takılabilir ve isterse de annesine babasına her zaman seslenebilir. Amaç çocuğu kafese koymak yerine özgürleştirmektir.
Artısını eksisini yazayım:
+ Bebek düştü, düşecek korkusu yok.
– Bebek kendini yan tahtalara burabiliyor. (Bunun için bumper denen kenar korumalar takılabilir AMA Amerikan Pediatri Derneği önermiyor. Beşiklerinize de takmayın. Son bilmem kaç yılda 77 boğulma vakası var.)
+ Bebek büyüdükçe tekrar tekrar yatak almaya gerek yok. (Biz 100×200 yaptırdık. mis gibi oldu. Buradan liseye gidebilir.)
– Bebesi ‘çıt’ çıksa uyananlara göre değil. Bebeği yatırdığınızda, yanına uğrayıp emzirip kalktığınızda falan sesler çıkıyor. Ela hiç sallamıyor ama kıpırtısızlık seven bebeklere göre olmaz bence bu ahşap kenarlılar.
+ Sevimli görünüyor. =) Ela hiiiç anlamasa da, ahşap ev gibi olanlardan aldık yatağı. Odası baya sevimli geliyor gözüme. Büyüdükçe sever yatağını umarım.
– Yere yakın olması anneleri korkutuyor: Bebeğim üşür mü diye. Bu yataktan yatağa değişir. Yaptırdığınız yeri doğru yönlendirirseniz yerden 2-3 parmak yüksek, yatağı yerden ayıracak şekilde latalı olursa mis. Bazı firmalar ucuz olması için altına ahşap koymayalım diyor. O zaman hem üşüyebilir hem de yatak havasız kalır alttan, ömrü kısalır.
+ Normal tek kişilik yatak boyunda olunca, çarşaf bulması da kolay, lastiği geçir kurtul. Bilmeden aldığımız bebe setleri de elimizde kaldı. Salonda duran park yatağa seriyoruz.
– Bebeği koy, kendi uyusun olanlar için birebir bu yatak. Bebeği o yatağa oturup orada uyutanlar için de iyi. Ama bebeği ayakta gezerek uyutanlar için biraz zor gelebilir yer seviyesine indirip koymak. Ben kangurudan da indiriyorum sorun olmuyor ama alışmak zaman aldı o kulübeye girmeyi öğrenmek falan.
+ Bebek fazla mızırdandığında, hastaysa vs. yanına kıvrılıp yatabilmek süper. Beşikte olsaydı gecede 100 kere gidip bakardım belki ama geçen gün ateşi çıktı. Ben de yanına yattım. arada yoklayarak mis gibi uyudum. Kafam rahat. ❤
Şimdiki aklım olsa…. demediğim nadir konulardan biri. İyi ki bu yataktan almışım. Nereden aldın diyenlere: Instagram’da aradım ama bulamıyorum galiba ara vermişler. Sorup döneyim.
Son Söz:
Siz siz olun, koşa koşa bebek odası yapmadan önce bu konuya kafa yorun. Evinize, yaşantınıza ne uygun biraz düşünün. Odalara para verip kurup pişman olan arkadaşım da çok, oda yapmadığına pişman olan da. Ben? Ben Ela’yı 6,5-7 ay olana kadar Brevi’de ya da bizim yatakta uyuttum. Şimdi de odasında döşekte. Bizim için en güzeli bu oldu. Sizin için olmayabilir. Demek istediğim, katalogdan seçer gibi bakmayın olaya. İşlevlere odaklanın. ❤
Tüm bebeler sağlıkla gelsin.
Not: Yazının ana görselini Google’da ‘Montessoru baby room plan’ diye aratarak buldum. Benim değil.
.
BeğenBeğen
Merhaba. Ben de next to me de yatırıyorum kızımı,6 aylık oldu park yatak mı montessori mi ayrımındayım. Kenarlarını yüksek yaptırdınız mo? Hiç kalkıp kendini sallandırdığı oldu mu Ela’nın? Bunları merak ediyorum. İyi günler dilerim.
BeğenBeğen
Merhaba, kenarı standarttı biz değiştirtmedik. Öyle sarkma düşme de olmadı hiç. Yine de içinize sinmezse almayın sonra çok aklınız kalır.
BeğenBeğen
Bende internetten gördüm Montessori yatakları, çok hoş görünüyor. Kızıma daha yeni oda yapacağız önceki evimiz müsait değildi. Kızım 2.5 yaşında montessori yatağı için geç mı kaldık sizce. Sadece internetten mi sipariş edebiliyoruz? Gidip görebileceğimiz bir mobilya mağazası yok mu? 1Bir de montajını nasıl hallettiniz? Getirenler monte ediyor mu?
BeğenBeğen
Merhaba, biz görmeden aldık sanırım usulü böyle. Vardır mobilya çarşılarında ama bakmak lazım. Kızınıza sorun. Normal yatakta yüksekte yatıyorsa ve memnunsa almazsınız ama böyle bir yatağı severse uzun yıllar yatabilir. Evde yer yatağıyla denerdim sizin yerinizde olsam. Bakalım sevecek mi.
BeğenBeğen
Şu yatak kenar korumalık işi beni sinir ediyo. Uzunca bir süre takmadım ama 13. ayından sonra artık deli gibi döndüğü için yatakta sürekli tahtalara çarpıp uyanıp ağlıyodu.. bi süre alışsın diye bekledim olmadı. mecbur taktım ben de 😦 neyse olumsuz düşünmemek lazım dimi :))
BeğenBeğen
Ben de taktım ama çok büyüktü artık gidip de ağzını oralara yaslayarak kalamazdı. Ufakken takmıyorduk.
BeğenBeğen
Brevi beşiğinizi sattınız mı?
BeğenBeğen
Hayır ilgilenemedim henüz, hala satılık.
BeğenBeğen
Ben de aynı ürünü istiyordum. İkinci el bakıyorum ama bulamadım pek ilgilenebilirim fiyat bilgisi verebilir misiniz? Nereden iletişime geçeyim sizinle?
BeğenBeğen
Merhaba, sizi tesadüfen instagramda gördüm ve blogunuza geldim. O kadar bilgilendirici bir yazı oldu ki benim için teşekkür etmek istedim. Tam da şu anda bu konuda araştırma yapıyordum. Kızım 5 aylık birlikte yatıyoruz. Uyurken çok hareketli olduğu için ayrı yatakta yatırmaya hala cesaret edemiyorum. Montessori yatağı düşünüyordum ama benim aklıma hiç gelmeyen şeyleri yazmışsınız. Biraz daha beraber uyumaya devam edeceğim sanırım:) sevgiler.
BeğenLiked by 1 kişi
Bu sekilde buyuk bir park yataga donusmesi tabii ki sahane 💃🏼Bunu yapabilirsek evet cok mantikli olabilir tesekkurler.
BeğenBeğen
Kapıyı takınca paylaşırım, fikir hayat bulmuş olur, bakarsınız 💕.
BeğenBeğen
Merhaba tesekkurler bu Mintessori yatak seklini aslinda 3 yasindan sonra oneriyorlar diye biliyorum. Bende cok arastirdim . Oncesinde bebek tam yeni yurumeye basladiginda olursa gece siz farketmeden yataktan cikip tehlikeli sekilde evin icinde gezebilir diye dusunuyorum m. Sanirim biraz daha bilincli bebekler icin daha uygun. Dusunceniz nedir ?
BeğenBeğen
Merhaba! Ya bizim evde Ela’nın odası çok sade. Yataktan inse kendine zarar veremez. Prizler kapalı. Dolapları duvara sabit vs. Küçük parçalı oyuncak yok hatta azıcık oyuncağı var. Kapısı gece kapalı. Yatağında bir sensör var, Angel Care, babak yataktan inerse ya da allah korusun nefesi durursa uyarı veriyor. Gerçi ben Ela ayaklanınca kapatacağım o sensörü çünkü istiyorsa insin oynaşsın. Kapısı kapalı yatıyoruz normalde. Ama aklımızda kapıya bebek koruması takmak var. Hani kapı açık olacak ama onun yerin çit gibi kapı olacak. Böylece odası büyük bir park yatağa dönüşüyor aslında 🙂 Evi bebeğe uygun hale getirince yani en azından odasını ona ait yapınca kolay bir şey. Hem de emekleyen bebekle size de kolaylık olur. Misal acil tuvalete gitmemiz gerekti ya da insanlık hali bir işimiz var yan odada 5-10 dk. Odasına koyup çiti kapamak yeterli. Sürekli yerde ne var, aman yutmasın diye aranmak yerine, tam güvenli bir ortamı olması fikri bana çok güzel geliyor. Bu yönden de değerlendirebilirsiniz.
BeğenBeğen