Ne işe yarar?: Babywearing, kangurular ve slingler

Ne işe yarar bu babywearing? Bunu yazmamışım hiç. Hep ‘kanguru şöyle seçilir, ben bu markayı denedim. babywearing şahane….’ Ama günlük hayatta gerçekten ne işe yarar, hayatımıza ne katar pek bahsetmemişim. Bugün bir Facebook grubunda arkadaşlardan biri sorunca, en sevdiğim konu da olunca koştum yazdım.

Buyurun cevap:

İlk 3 aylık sling dönemi ŞA-HA-NE. Orada anne bebenin gazına çare oluyor, bebe henüz alışamadığı dünyada anne karnındaymış gibi güvenle uyuyor. Baba, anneyi anlamak için bebeği giyip ‘Ohaaa hamileymişim gibi oldu!’ diyor. Anne uyurken bebek vızıldamıyor, baba bebeği koynunda uyutuyor, anne bol bol dinlenip süt yapıyor. ❤

* Hiç planlamadan hop diye bakkala, markete çıkıp gelebilirsin. Bu durumlarda yanına bebek bezi bile almana gerek yoktur. Anahtarı ve cüzdanı alıp gidersin. Bebek arabasını indir, yok bebeği güzel giydir vs. Reklamlardaki gibi, ‘Tak ve çık!’

*Bebeğin huzursuzken, karnı tok sırt pek de olsa cozutmuşken, ne yerde ne yatakta durmayıp vızıldarken, ayına göre ya önüne ya sırtına takarsın. Kanguruya/slinge alışmış bebe sadece dışarıda gezerken değil, ev içinde de durur. İşine bakarsın, makyajını yapar, çöpü çıkarır, son rötuşlarını yaparsın. Ben ev taşıdım mesela!

*Bu evde takılmış haldeyken uyursa, evden çıkıp arabaya bineceksen uyurken oto koltuğuna aktarırsın.(4. aydan beri yapabiliyorum öncesinde çok mıymıydı. Her bebe başka bir cins.) Böylece oto koltuğunda kendini paraladı derdi de çözülüyor kısa mesafelerde. Uzunsa uyanabiliyor bi noktada =) /// Ya da evde duracaksan bebeği yatağa aktarırsın. (Hala bazı geceler atak mataksa bu yöntemle uyutup koyuyorum.)

*Akşamüstü/sabah/erken/geç demeden, ‘bebekle çıksam ohoo kim uğraşacak şimdi’ demeden yürüyüşe çıkarsın. Sen bir yere gideceksen eşin takar bebeği uyutur hatta yatağa bile aktarır sen yokken (zaman alıyor ama oluyor).

*Alışverişe ya da gezmeye gittin. Bebek arabanın altındaki sepette hep bulundurursun. Gittiğin yerde durmuyor mu? Emzirdin, geri oturttun ama pusetten kendini atmak mı istiyor. Takarsın yine önüne ya da sırtına. İşin neyse onu yaparsın. Beben de etrafı seyreder ya da uyur. (Ya da bazen naparsan yap durmaz. Pişman olup eve de dönebilirsin çünkü annelik =)

*Bebeğin üstünde takılı gezerken, postane, banka, pasaj gibi yerlere, vapura, trene hiç bebek arabasına hendek atlatmakla uğraşmadan iner biner, girersin. Akbilini doldurur, hava durumunu kontrol eder, iki eline aynı anda sahip olmanın tadını çıkarırsın.

*Bunları yaparken, kanguruda askıları biraz gevşetip, slingde biraz esneterek memeni bebenin ağzına denk getirebilir, olmadık yerde gezerken bebeni emzirebilirsin. İnsanlar anlamaz bile.

*Bebek arabasına alternatif olduğunu düşünmüyorum. Bebek arabası benim için uzun yürüyüş ve gezme malzemesi. Kanguru ise 3. bir el gibi. Her durumda iki elimin serbest olması çok keyifli. Ve ağırlaşıp coşan bebeler sürekli kendini etrafa zıplatırken şöyle bi kanguruya atıp 1 saat kafa dinleyerek dükkanları gezmek, şahane.

*Tatillerde kuratıcı. Bebek arabası girmeyen yerlere gitmek için, pasaport sırasında beklerken, uçağa koşturuken eller serbest modda gezebilmek için. (Ben bebek arabasını bagaj olarak verip bagaj olarak alıyorum, uçak kapısında vermekten daha kolayıma geliyor.)

Babalar ve kanguru da ayrı bir konu ama, hızlıca özet: Yukarıda bahsettiğim her şeyi yapabilirler. Buna ek olarak özel günlerde garanti bebek bakımı için en iyi dost baywearing. Düğüne gittin mesela. Bebeğin uyku saati, pusette uyumadı, olmadık aksilik oldu AMA eve dönmek istemiyorsunuz ya da dönmeniz o anda zor.  Hop, takıyor baba bebeğini, ten sıcaklığını gören bebe anında uyuyor.

Ya da baba, kucağına alsa durmayıp ‘seni istiyor’ diye anneye geri verdiği bebeyle, ‘seni istiyor’ durumu yaşamadan fıstık gibi gezinip dolaşıyor. Böylece anne uyuyabiliyor, anne kuaföre ya da spora gidebiliyor. İşten gelen baba da bebesiyle sadece oynamıyor, koklaşa koklaşa gezebiliyor.

Bizimki köpek gezdiriyor mesela. Hem bebe hava alıyor hem köpek geziyor hem baba kokusu oh mis.

Liste daha uzar ama özeti bu.

Ha bir de, pedagog değilim ama anneye babaya sokulan bebeler vakti gelince daha kolay bağımsızlaşıyor diyolla. Araştırması bedava =)

Babywearing ve kanguru seçimi için yazdığım blog yazısı da burada.

6 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Olcay dedi ki:

    Merhaba😍allah razı olsun senden,tuniko.comdan daha önce sormuş olduğum kanguru kışlık örtüsünü aldım ve çok memnunum.sabah ve akşam büyük oğlumu okuldan almaya giderken kullanıyorum🙏kanguru bi nevi özgürlük demek😊hele birde bu soğuk günler de bebeleri koruyabiliyorsak süper.yol gösteren navigasyon zennube harikasin🙏🙋teşekkürler 😗😗😗

    Beğen

    1. Çok teşekkürler 😊. Memnun kalmanıza çok çok sevindim. Yorumunuz şahane 🙏🏻

      Beğen

    2. Çok sevindim işe yaramasına ❤️❤️❤️

      Beğen

  2. İlknur dedi ki:

    Solomombaby diye bi marka var kanguruda. Fiyatı uygun alsam mı bilemedim. Sizin bahsettiginiz markalar bana pahalı geldi

    Beğen

    1. Merhaba, yorumunuzu şimdi görebildim =( Ergonomi açısından uygun bir kanguru. Alıp da memnun olan çok. Ama eğer onun üstüne 20-30 daha koyarım derseniz temiz bir ikinci el Neko alabilirsiniz. Solomombaby kumaşı ve omuz desteği nasıl inanın bilmiyorum. Eğer aldıysanız güle güle kullanın. Yok almadıysanız da internette kullananların yorumlarına bakıp öğrenilebilir kumaş konusu. Sevgiler.

      Beğen

Yorum bırakın