Kitap inceleme – Uykusuz Anne Kalmasın

Merhaba, merhaba!

Bugün son zamaların meşhur kitabı, Uykusuz Anne Kalmasın – Ağlatmadan Uyku Eğitimi kitabı hakkında bir şeyler söylemeye geldim.

 

 

uykusuz anne kalmasın.jpg

Ortaokul yıllarımda okuduğum kitapları ve bana hissettirdiklerini yazdığım bir harita metod defterim vardı, sonradan bıraktım peşini. Şimdi birden aklıma geldi. Kırmızı kalemle sütunlar çekmiştim, kötü yazımla eğri büğrü dolduruyordum =)

Kitap incelemek haddime mi değil mi bilemedim ama bu kitabı okuduğum anda zihnimde ne yazacağım belliydi. Okumak lazım mı? Kim okusun, kim okumasa da olur? Buyrun benim gözümden, Uykusuz Anne Kalmasın:

Yazarı:  Pedagog Tansu Oskay

Basım yılı: 2017

Sayfa sayısı: 135 

Kim okusun: Bu kitabı vakti olmayan, okumayı sevmeyen ya da buna bir türlü sıra gelmiyor diyen herkes okuyabilir.

Kim okumasa da olur?: Tracy Hogg’u + Harvey Karp’ı yalamış yutmuş (ikisini birden bilmek gerek) , Bilinçli Bebek’i ve orada verilen pozitif ebeveynliği benimsemiş birinin okumasına gerek yok. Ama zaten kitap kısa, illa merak ederim derseniz siz de okuyun tabii. Ben mesela Tracy Hogg’u hep internetten parça parça okudum ama tam hakim değilim açıkcası, bu yüzden iyi geldi bana.

Kitabın kapağı şahane, renkler güzel seçilmiş, meşhur 2017 yılına damga vuran kirpik desenleri, yıldızlar, adeta kitabı okumadan uykunuzu almış gibi hissettiriyor.

Kitabın içeriği yukarıda bahsettiğim kitap/ekollerden besleniyor, eminim o kitaplar da başkalarından esinlenmiştir, saygısızlık etmek istemem yazara. Demek istediğim kitap yeni bir şey söylemiyor. Ama güzel özet geçiyor. Bu açıdan bence önemli.

Bu kitap aslında uyku kitabı değil ebeveynlik yaklaşımı kitabı. Eğer bu pozitif ebeveynlik yaklaşımını hayatınızın her alanına uygularsanız bebenizi hem destekleyebilir hem de yeni şeyler öğrenmesine teşvik edebilirsiniz diyor.

Ve uyku için önerdiği yöntem aslında bildiğimiz (ya da bilmediğiniz) yatır kaldır yöntemi.

Bu yöntemi söylemesi basit oysa uygulaması bence zor. Bu yüzden bu kitabı sevdim. Tatlı tatlı süreci anlatıyor ve insanı hazırlıyor. Bu haliyle biraz şu sigarayı bıraktırma kitabına benzettim. Yöntem basit ama uygulamak için kafada buna hazırlanmak, iyice özümsemek ve emin olmak gerekiyor. Bu yöntemi güzelce uygularsanız da bebeğiniz ‘ağlasam da annem gelmeyecek bari susayım’ yöntemi ile yani ağlatarak (cio yani cry it out) ile değil, ‘ağlasam annem hemen sarılır, ama uyusam daha iyi’ yöntemi ile öğreniyor. Ben olsam uyku danışmanlığı almaya para vermeden önce şöyle bir kafamı toplamak için okurdum bu kitabı. Hatta bunu bir de Bilinçli Bebek ile desteklesek tam olur gibi.

Bu yatır kaldır yöntemi benim memede uykuyu kesmek için izleyeceğim bir adımdı, önceden aldığım akıllara, pozitif ebeveynliğe de güzel uyuyor o yüzden kafama zaten  yatıyordu.

Uykuya dalışı böyle yapacakken şimdi düşününce gece uyanmalarında da sabredip bunu destekler miyim yoksa gece ilk uykuya böyle geçer sonraki uyanmalarda emzirir miyim bilemiyorum henüz.

(EKLEME: Kitabın eksiği ise 3-4 sayfada bahsettiği yatır kaldıra ek olarak gece ara uyanmalar ve gündüz uykuya geçişler için bir ipucu vermemesi. Biraz boş verilmiş, hızlıca yazılıp bitirilmiş gibi bir kitap.)

Son söz:

Kitabı merak ediyorsanız, bebeğinize nasıl yaklaşacağınıza dair çok kitap okumadıysanız mutlaka alın, okuyun. Uyku kısmını çözseniz de çözmeseniz de genel olarak hoş bir ebeveynlik yaklaşımını hap gibi kısa bir kitapta bulabilmek güzel.

Kitabın bence en büyük eksisi, hiçbir kaynak ya da atıf içermemesi. Yapılan bazı araştırmalardan bahsediyor fakat hep üniversite adı verip geçilmiş. Ne makale ne de araştırma detayı verilmemiş. Aynı konuyu işleyen diğer kitaplardan bildiğim kadarıyla da hepsi gerçek, referanslı bilgiler. Fakat Tansu Oskay bunları vermemeyi tercih etmiş.  Oysa kaynakçalı şöyle güzel dipnotlu bir kitap çok daha iyi etki bırakıyor okuyanın üzerinde.

Okursanız yorumlarınızı beklerim.

Sevgiler,

 

 

 

4 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Servet dedi ki:

    Uyku için okuduğum ilk kitap bir süredir ne okusam hangi yöntemle denesem Yoksa direk bir danışmandan yardım mı alsam derken zaten takip ettiğim bir danışman olduğu için kitabı hemen edindim. İnce bir kitap olduğu için bir gece de okudum ve aynı gece kızım da uygulamaya çabaladım kızım 8 kere uyandı hepsinde daha kolay uykuya geçti ancak en son 2:30 da uyandığında Kendi uykumun vermiş olduğu ağırlıktan yönteme devam edemedim ve eski yöntemle gece uykusuna geçirdim .. anlatım çok hoşuma gitti ancak ara uyanmalar ve gündüz uykuları için detay verilmemesi benim için büyük eksiklik ve hepsini kapsamadığı için bana yeterli gelmedi ..

    Beğen

  2. duygu dedi ki:

    Okudum aralık 2017 de. 1 defa da denedim. Yok. Olmuyor. Belki 70 veya 80 kez yatırıp kaldırdım ama ağlamasi hiç azalmiyor kucağıma alınca da hiç sakinleşmiyirdu biraz daha ağlarsa kusma başlayacak gibi geldi hemen bırakıp emzirip uyuttum. Bir daha da denemedim.

    Beğen

    1. Ben de denemedim, aklıma da yatmıyor.

      Beğen

  3. Merve Ayyıldız Karagözoğlu dedi ki:

    İlk bebeğim ve şuanda 4 cü ayındayız kitap alternatifi arıyorum önerilerinize açığım incelemelerinizi okudum anlatış şekliniz hitaba uygun mantıklı geldi. Sevgilerle uykusuz bitkin anne 😔

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın