Blog nasıl açılır? 6 adımda kendi blogunuzu açma rehberi

Merhaba!

Blogcubaşı geldi haaanım! =)

Evet blog dünyasının kapılarını aralamak için ilk okumanız buysa doğru yerdesiniz. Hızlıca ve ücretsiz bir biçimde nasıl blog açılır anlatacağım.

Bu blogu ve Instagram’ı açalı tanıştığım bir sürü insan blog açmanın zor olduğunu düşündüğünü söyledi.

Yazmak istediklerim var ama ben yazamam. Hem blog bile açamam. Zordur o işler.

Hiç de değil aslında. Şöyle ki, blog açmak kolay bir iş, blogu doğru düzgün tutup devamlılığını getirmek bir ise biraz zor olan kısmı. Bundan ikinci kısımda bahsedeceğim, önce blog açmayı çözelim.

Peki blog nedir? Blogger nedir?

Blog, online olarak tuttuğumuz güncemiz, defterimiz, ya da kendi köşemizdir. Hani gazeteciler nasıl köşe yazıları hazırlarlar, blogda bizim kendi mecramızdır. İsteyen yemek tariflerini ve ipuçlarını derler, yayınlar. İsteyen çok teknik, tıbbi, bilimsel konularda yazar. İsteyen gerçekleri yazar, isteyense kurguları, öykülerini. Bunların sınırı tamamen blogu açacak kişinin kendi keyfine kalmış. Tek bir konu değil de yer telden çalan, hayata dair bilgiler ya da deneyimler sunan bloglar da var.  Her şey mümkün burada.

Blogger ise İngilizce’deki meşhur -er eki ile geliyor. Türkçeleşmiş hali blogcu olabilir. Blog yazan kişi.

Blog nasıl açılır?

Blog açmak için bir e-posta adresiniz bir de cep telefonunuz olsa yeterli. Bilgisayardan yazıp yayınlamak da aynı şekilde mümkün. Ama bilgisayarınız yoksa bile blogger olabilirsiniz, demek istediğim bu.

Ben WordPress denen sitede açtım, bence en kolayı da buydu. Ama başka platformlarda da açabilirsiniz. WordPress örneği üzerinden gideyim. Bu adımları akıllı telefonunuzda, tabletinizde ya da bilgisayarınızda yapabilirsiniz.

  1. E-posta adresiniz varsa (ki akıllı telefon kullanıyorsanız mutlaka vardır. Google Play için ya da App Store için kullandığınız bir adresiniz. Bilmiyorsanız bir telefoncuya ya da yakınınızdaki bir gence sorabilirsiniz. E-postanızı da şifresini de not edin bir kenara. Lazım olur.
  2. https://wordpress.com/ adresine girip sayfayı aşağı doğru kaydırın ve ”Kendi blog’unuzu oluşturun ve sesinizi duyurun” adımını seçin.Ekran Resmi 2018-01-06 14.52.33
  3. Temanızı seçin: yani sitenizin nasıl görüneceğini belirleyin. Bunun için ilk etapta 3 basit seçenek sunuluyor. İsterseniz sonradan da seçebilir hatta her istediğinizde basitçe değiştirebilirsiniz. Ücretsiz blog açma paketinde sınırlar var ama yine de çeşit çok.Ekran Resmi 2018-01-06 14.57.57.png
  4. Blogunuzun adresini belirleyin. Ücretsiz pakette, koyacağınız isimden sonra .wordpress uzantısı olacak. Diğer adres biçimleri için ücret ödemeniz gerekir.Ekran Resmi 2018-01-06 15.01.08.png
  5. Paketinizi seçin: Ücretsiz kullanmak için adı üstünde ücretsizi seçebilir, ömür boyu sorunsuz kullanabilirsiniz. İşler ilerlediğinde daha çok tema ya da daha çok destek ihtiyacınız olursa bir üst pakete her zaman geçebilirsiniz.Ekran Resmi 2018-01-06 15.04.39.png
  6. Hesap oluşturun: Bu adımdan sonra ilk yazınızı yazı yayınlayabilirsiniz.

Ekran Resmi 2018-01-06 20.54.12.png

 

Bu adımları tamamladıktan sonra karşınıza en basit hali ile blogunuz çıkacak. Sol köşedeki listeden ‘blog yazıları > ekle ‘ adımını seçtiğiniz an yazmaya hazırsınız. Size önerim güvenli bir dosyada yazıp buraya yapıştırmanız ya da sürekli arada kaydet tuşuna basmanız. Kendisi durup durup kaydediyor siz yazarken ama belli olmaz, işinizi sağlama alın. Bu adımda artık başlığınızı belirleyebilir, yazınızı yazabilir, resim ekleyebilir dilerseniz taslak olarak kaydedebilirsiniz. Hazır olduğunu düşündüğünüzde de yayımlarsınız.

Göreceğiniz ekran şunun gibi olacak:

Ekran Resmi 2018-01-06 22.40.06
Tebrikler, artık sizin de bir blogunuz var!

 

NOT: Bütün bu adımları WordPress telefon uygulamasında da yapabilirsiniz. Ben cep telefonumdaki uygulamaya girip gün içinde yazıp yazıp taslak olarak kaydediyorum. Daha sonra fırsatım olduğunda tekrar girip düzenleyip imla hatalarını kontrol edip yayımlıyorum.

Bundan sonrası size kalmış. WordPress yardım adımından bilgi alarak blogunuzu geliştirmeyi öğrenebilir, blogunuzun tema ayarlarına girip renk ve sayfa düzenini değiştirebilir ya da istatistiklerinize bakıp kaç kişinin okuduğunu takip edebilirsiniz.

Bir sonraki yazı, sistemli bir blog nasıl oluşturulur, blogumun google aramalarında çıkması için ne yapabilirim? gibi konuları içerecek. Hazır olduğunda haber veririm.

Reklam

4 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. ekrem dedi ki:

    blog acmanın bu kadar kolaylaştırarak anlattığınız için tşkler

    Liked by 1 kişi

  2. selma dedi ki:

    yazı için tşkler blog açmayı dusundugum bu gunlerde çok faydalı oldu 🙂

    Beğen

  3. hafizakaydi dedi ki:

    Merhaba Ezgi, ben blogspotla yazmaya başlamıştım daha önce fakat wordpressin uygulamasının olması ve renklerinin daha çekici olması beni buraya taşınmaya itti. ikinci yazını bekliyorum sabırsızlıkla fakat bu arada yazılara etiket eklemeyi beceremedim, belki bunun gibi ayrıntılara da değinirsin diye düşündüm.Sevgiler:)

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s