Merhaba sevgil uykusuz bebeliler. Merhaba bebesi gece yatmak sabah kalkmak bilmeyenler! ❤
Önce mecburi girişimi yapayım: Ben ne uyku danışmanıyım, ne pedagogum ne de psikologum.Bebeğinizin neden uykusunun bozuk olduğunu çözmekte zorlanıyorsanız, ısrarla bir yöntem/deneme yanılma yapmak yerine önce doktoruna danışın. Olmadık uyku sorunlarının altından alerji gibi sebepler çıkabiliyor ve bunu sizin anlamanız imkansıza yakın. O yüzden, uyku ile ilgili her bulduğumuz çözüme sarılmak yerine önce bebeği izlemeli sonra da sorunlar çözülmüyorsa doktoruna bir danışmalıyız.
Gelelim uyku kaydırma meselesine. Buna kim ihtiyaç duyar? Bebesi gece 10, 11, 12, 1 allah ne verdiyse gibi saatlerde uyuyan, gecede genelde sık uyanan (bazen de süper iyi uyur bebeler belli olmuyor) ve sabah da bir türlü uyanmak bilmeyen bebelerin aileleri uyku kaydırmak için canını verebilir. (Sabah normal saatte kalktığı halde gece geç yatıyorsa onun da çözümü aşağıda)
Ben veriyordum az kalsın.
Ela 4-5 aylık olana kadar geceleri geç yatıp gündüz uyuyordu. Hem sabah geç kalkıyordu hem de gün içinde zırtp pırt yarım saatlik uykularla dolduruyordu. Sonra akşama kadar öyle düzensiz bir gün geçirmiş oluyordu ki, aklamüstü gücü tükenip uyuyordu 4-5 gibi veee sonrasında gece yarısına kadar çılgın bir gece yaşatıyordu bize.
Bana uyku kaydırmayı öğreten arkadaşıma ve bunu Ela’da nasıl yapılacağını gösteren Melis Keşan’a sevgiler diyeyim tam da burada. Ben bize yarayan yöntemi detayıyla anlatacağım size bebeğinize göre ayarlarsınız.
Her şeyin başı gündüz düzeni
Sabah uyanma saati ve gün içindeki uykular geceyi belirliyor. Oysa ben ‘aman gece zaten geç yattı, alsın iyice uykusunu da mızıldanmasın’ diyerek çaresizce izliyordum geç kalkmalarını, gündüz yarım yamalak uykularını… Bir de ”uyuyan çocuk uyandırılmaz’ teyzelerimiz var onlar da sağolsun hiç anlamıyor bu uyku işinden. İyice açmaza giriyoruz.
Meğer bebeğim bir yandan ayına göre uygun gece ve gündüz uykusunu bir şekilde tamamlamaya bir yandan da aktif olmaya çalışıyormuş. Peki sonuç? Hem sayıca çok saat uyuyan hem de nitelik olarak pek kötü uyuyan mutsuz bir bebe idi Ela.
Ayına göre uyku saatlerini bilmek önemli
Genelde bebesi iyi uyumayan anneler bu tabloya inanmaz, sinir olur. Bir zamanlar ben de sinir olurdum bu tabloya. Ayına göre uyuyan çocuk mu var sanki! derdim. Varmış. Ha Ela bu tabloyu 6. ayda yakaladı. Kimisininki baştan kurulu bebek gibi oluyor kimisininki 1 yaşında hala zorlanıyor. Burada kendimizi kahretmek yerine olabildiğince zararın neresinden dönsek kardır demek lazım bence.
Ayına göre uyku tablosunu koyayım, bunun üzerinden konuşuruz.
- Tablo uykusuzanneler.com’dan alındı.
Ela mesela bu tam tabloya uymuyor, 11-12. aydan beri tek gündüz uykusu uyuyor. Ama toplam uyku süresi doğru. Ela’nın düzeni genelde şöyle:
Sabah 8-8:30 arası günaydın.
Bu uyanma saatinden 4 -4,5 saat sonra 2-2,5 saatlik öğlen uykusu.
Öğlen uykusundan kalktığı saaten 5-5,5 saat sonra gece uykusuna geçiş.
Gece de genelde 11-12 saat uyuyor. Böylece 24 saat içinde yaklaşık 14 saat uykuda oluyor Ela.
İlk 3 ay bebesinin annesine not: Bu tabloya bakan çoğu yeni anne benim bebeğim uyumaz diyor oysa yenidoğan ve küçük bebekler memede kestirirken, kucaklarda 5-10 dk mayışırken bile uyudu sayıyor kendini. Bize göre uyku yatakta yatınca olan bir şey olduğu için, bebeleri uyumuyor sayıyoruz sanırım uzun bir süre.
Bizde durum neydi?
Ela 4-5 ay civarı hala gece geç yatıyordu ve ilk 3 ayı ona amade geçirdiğimiz için hayatımızdan memnunduk ama artık mutsuz olduğu belli oluyordu. Biz de çözümler aradık, formüller topladık eşten dosttan ve sonunda ortaya şu çıktı.
Uyku kaydırma yöntemi:
- Erken uyandır: Sabahları 10-11 gibi tam olarak uyanan bebeği kendi haline bırakmadık, her gün 15-20 dakika erken uyandırmaya başladık. Gidip rahatsız ederek değil de, odaya girip çıtırdayarak, perdeleri açarak, hafiften öksürerek… Böylece bebek seslerden uyandı ama korkarak ya da aniden değil de kendi uyanmış gibi oldu, ağlayarak uyanmadı.
- Gündüz uykularını takip et: Bebek küçükken sabah 15 dakika erken bile kalksa fark ettiği için ilk uykusu hemen geliyordu, uyuttuk. Hiçbir uykusunu geciktirmeye çalışmadık ilk hafta. Sadece sabahları erken kaldırıyorduk. Sonra ne zaman isterse o zaman uyuyordu. Bu düzene karışmasak da takip edip not aldık. Bir süre sonra bebeğin kaç saatte bir uykuya ihtiyacı olduğu anlaşılıyor. Bu bilgi hep lazım oluyor bebeği ayarlamakta.
- Geç gündüz uykusu olmamalı: Sabah 11’de kalkmak üzere yatan bebe erken uyandırılınca günü de erken başlıyor. Gündüz uykuları 1-2-3 kaç ise öyle bir ayarlamalısınız ki akşam uykusuna yakın bir uyku yapmamalı. Kestirmemeli.
- Eğer bebeğiniz erken kalktığı halde geç yatıyorsa ya gündüz fazla uyuyordur ya da gündüz kesik kesik uyusa da ‘dayanamayıp’ akşamüstü uyuyordur. O döngüden çıkmak için gündüz uykularını hem düzene sokmalı hem de kısaysa eğer uykuları uzatmalısınız. (Uyanacağı saate doğru yanına gidip o uyanmadan dahil olarak vs.)
- Zamanla oturacak: İlk başta akşam uygun saatte yatsa da uykuyu gece uykusuna bağlayamayabilir ve gece birden zınk diye uyanabilir. Bizimki 23:00 gibi dikilirdi ilk zamanlar. Komple inkar edip sessizce uykuya geri döndürmemiz gerekiyor. Zamanla uykuyu bağlamayı öğreniyorlar. Bizde düzen 10 günde oturmuştu.
Bütün günü güzel geçirip sonra anda akşamüstü uyuyuveriyordu Ela. E tabii orada güç toplayan bebe yatar mı saat 20:00’de? Yatmıyordu.
Bu yüzden biraz mühendislik yaparak dikkatli olmak gerekiyor. Bebeğiniz ayına göre günde kaç uyku uyuyacaksa bu uykuları günaydın ile iyi geceler arasına dengeli yaymak ve bunu takip etmek zorundayız. Bunu bir süre yaptıktan sonra zaten bebek düzene alışıyor.
Ela gece az uyuyup sabah da benim tarafımdan erken kaldırılınca gün boyu 3 uyku yapıyordu ama o da işte geceye sarkıtıyordu. Ayına göre 2 uykuya geçebileceği bir dönemde bu düzeni kurduk, 3 kısa yerine 2 uzun uykuya geçmişti ve hop birden düzelmişti düzeni.
Bunun için eğer özel bir durum yoksa asla asla akşamüstü 4’ten sonra uyumasına izin vermedik. Verdiysek de bildik ki gece öyle 20:00’de değil 22:00’de uyuyacak. Hiç erkenden uyku rutini diye tutturup germedik çocuğu.
Geceleri 23:00 gibi yatan Ela’yı ısrarla 9’da kaldırdım, Sabah ilk uykusu çabuk gelirdi, sonra daha şarj olduğu için öğleden sonra bir uyku yapardı. Ve akşama hazır olurdu.
Eğer siz de benzer bir sorun yaşıyorsanız ve çözümü bebekle odaya girip 2 saat uyutmayı denemekte arıyorsanız vazgeçin. Bir önceki gece geç yatmış ve sabah da bol bol uzun uzun uyumuş bir bebek nasıl akşam 20:00’de uyusun? İster banyo ister kitap, hangi rutin olursa olsun can sıkar. Önemli olan bebeğin güne erken başlamasını, günü aktif ve güzel geçirmesini sağlamak, gündüz uykularını düzenlemek ve akşama yakın uyku yapmamasını sağlamak. Böyle olunca aktif, yorgun ve mutlu oluyor, çocuk düzenini biliyor.
Ela düzene girdiyse hepsi girer eminim =)
Şimdi benim bacağım hastalandı, evde misafirler oluyor derken şaştı düzeni ama nasıl düzelteceğimizi bildiğimiz için hiç gerilmiyoruz. Size de gönül rahatlığı dilerim. Uyku gıcık bir mesele, deli ediyor anneyi ve babayı.
Umarım faydasını görürsünüz.
Sevgiler,
Zennube ❤
Merhaba,
Ben de dogdugundan beri uyku belirtilerini gozlemleyip hemen uyutarak bir rutin oturttum, ayrica bir uyku egitimi vermedim. Su an 4.5 aylik ve aksam 7 yatis sabah 6.30 kalkis seklinde bir rutinimiz var. Sabah 8de ise gittigim icin uyanma saati bizim icin ideal. Gece emmek icin 1 defa uyaniyor ve hemen uyuyor. Gun icinde de 4 defa 45dk lik uyuyor.
Asagidaki site benim cok isime yaramisti, biruyku uzmaninin verdigi aylara gore uyku programlari, ve her turlu uyku problemine bircoi cozumu var.
https://www.babysleepsite.com/baby-sleep-feeding-schedules/?utm_source=menu&utm_medium=schedules
Sevgiler
BeğenBeğen
Çok teşekkürler paylaştığınız için ❤️ Ela 4,5 aylık olduğunda daha yeni yatakta yatabiliyordu 🙂 Size güzel civciv denk gelmiş 🐣
BeğenBeğen
Bizim de sorunumuz sabah 5te kalkması. Akşam 19- 20 arası uyuyor ancak sabah 5te dikiliyor ve uyutmaya çalışsam da genelde başarısız oluyorum. İlk uykusuna da ancak 8’e kadar dayanıp yatıyor. Gündüz uyku süresini anormal bir durum yoksa genelde 3 saate tamamlıyoruz. Ama ısrarla 5’te kalkıyor. Napacağım bilmiyorum. Ben de geç mi yatırmalıyım acaba?8 aylık
BeğenBeğen
Gündüz uykuları uzun geliyor olmasın? Ha tabii bir de atak zamanı da olabilir ya da acıkıyor olabilir. Çünkü 5 sabah kabul ediliyor ve emzirip yatırabilirsiniz (memede uyutmadan). Birkaç gün deneyin. Bakalım ne olacak.
BeğenBeğen
Tam da bu cocuk niye gece uyumuyor diye dusunurken 👍🏻 Tesekkurler 🙌🏻
BeğenBeğen
❤
BeğenBeğen
Bence uyku eğıtımı bu ıste bu uygulamaları yapmayıp bebegı uyutmaya calısınca uykuya dırenen aglayan bebekler ortaya cıkıyor sonra da uyku egıtımı kotu bısey dıye algılanıyor. Bır de ben cocugu robot gıbı saatlere bakaramak mı uyutucam, ozgur olsun dıyen bı anne kesımı var kı onları anlamakta gercekten zorlanıyorum.
BeğenBeğen
Bu uyku eğitimi değil yapmayın, koskoca Ferber metodu, ağladığında sandalyede oturarak uzaklaş metodu var, onlara uyku eğitimi deniyor. Gözünüzü seveyim, demeyin bunlara uyku eğitimi. ❤
BeğenBeğen
Benim oğlum 14 aylik ve çok geç uyuyor 😕 sabahta cok gec uyaniyor. sizi instagram dan takip ediyorum bu yazıyı yazdığınizi görünce snapten hemen okumak istedim🤗 bende deniyeceğim umarım işe yarar bizim ponçikte 😉tesekkur ederiz yazi için 👏😘
BeğenBeğen
Umarım yaramıştır =)
BeğenBeğen
Benim kız da genel süre olarak uyuyo bu tabloya.. Hatta son bi kaç.aya kadar akşam 8 de uyurdu.. Ama bi kaç.aydır (17 aylık şuan) 10 gibi felan uyuyo, erken uyutmaya çalışınca.yataktan kaçıyor :)) biz de eğer gece güzel uyuduysa gündüz uykusu da güzel oluyor. O yüzden gerçekten gece erken yatması önemli. Güzel.bir yazı olmuş, emeğinize sağlık 🙂
BeğenBeğen