Ela ile Almanya’da katıldığımız etkinlikler pek çok annenin hayali sanırım. Yüzmeye gitmek, emekleme kulübü, kindermusik, kütüphanede kitap günü gibi ya çok uygun fiyatlı ya da ücretsiz bir sürü etkinlik var çevremizde.
Peki ben İstanbul’da olsam e olacaktı? Bunlar ya çok pahalı olacaktı ve gitmeyecektik ya da etrafımda çocuklu kimseyi bulamadıkça avmlerin ışıklı, sesli, yıpratıcı oyun alanlarında geçecekti zamanımız. Oysa bunu değiştirmek biraz da biz anne babaların elinde.
Bebeğiniz ile konu komşu nasıl bir araya gelebileceğinize dair bir fikrim var. Mahallenizdeki bebekli ailelerle tanışma fikrimi hemen aşağıda görebilirsiniz. Bu buluşmalar için bir araya gelip yapabileceğiniz etkinlikleri kendimce derledim, biraz da fikir vermek istedim. Umarım uygulanabilir bulduklarınız olur ya da bunlar size başka güzel fikirleri çağrıştırır.
❤
Tanışalım, kaynaşalım
Mahallenizde kaç bebek var? Annesi babası kim haberiniz var mı? Ben olsam işe aile hekimliğimden başlardım. Küçük bir not bırakırdım hemşireye ve derdim ki, ‘Bizim bebeyle aynı aylarda olan bebelerin ane babasına bu notumu iletir misin?’
Merhaba, ben Zennube. Kızım Ela 15 aylık ve sosyalleşmeyi çok seviyor. Özellikle kış günü sürekli etkinlik bulmak ya da sosyal ortam sağlamak çok zor. Hafta içi gündüz evde müsait olduğum için benim gibi bebeğiyle sosyalleşmek isteyen ailelerle tanışmak isterim. Bir telefonlaşırsak nasıl buluşabileceğimizi ya da neler yapabileceğimizi konuşabiliriz.
0555 987 65 43
zennubeninplani@mail.com
Böyle bir not hazırlamaya ne dersiniz? Oturduğunuz sitenin güvenlik kulübesine, asansörüne asabilir ya da mahallenin eczanesine, aile hekimine bırakabilirsiniz.
Etkinlikler
Pekiii diyelim ki etrafınızda 3-5 anne bir araya geldiniz ve olay börekli güne dönmesin diye neler yapabilirsiniz?
- Bebeklerinizin ayına göre el işi, boyama, hamur gibi etkinlikleri internetten bol bol bulabilirsiniz.
- Dans edebilirsiniz. Youtube’dan ya da Spotify’dan güzel hareketli çocuk şarkıları açıp elinizi gözünü göstererek, yavaş, hızlı, hoplamalı türlü danslar edebilirisiniz bebeğinizle.
- Kitap okuyabilirsiniz. Kitap okumak derken elbette sizi dinlemeyecekler ya da kitapları oraya buraya atmak isteyecekler ama her hafta bir anne baş köşeye geçip kitabı ‘okusa’, seslerle, komikliklerle yada abartlılı hareketlerle hikayeyi anlatmaya çalışsa zamanla alışırlar ve zaten olay kitabı anlamaları değil henüz, kitapla vakit geçirmeleri.
- Duyusal etkinlik yapabilirsiniz. Havalar soğuk da olsa parklarda taş, yaprak, kum toplayıp evde leğenler içinde oyular yapabilirsiniz. Bir arada olan çocukların bu etkinlikleri nasıl şevkle yaptığını görünce insan daha da bir mutlu oluyor.
- Kurabiye/kek yapabilirsiniz. Bunda sınır sizsiniz artık aklınıza ne geliyorsa.
Bu ev aktiviteleri dışında, şehrinizdeki etkinlikleri buldukça gidebilirsiniz tabii. Ama diyelim ki yok öyle bir yer, ee hep evde mi kalacaksınız? Hayır.
Mahallenizin bir kafesiyle ya da pastanesiyle anlaşıp bebek dostu mekan olmaları yolunda adım atabilirsiniz. Çok sık gittiğiniz bir yerde mama sandalyeleri yoksa siz almayı/masrafı paylaşmayı teklif edebilir böylece arkadaşlarınızla rutin gidebileceğiniz bir yer yaratabilirsiniz.
Tabii ki zaman zaman avm’ye de gidilir, evde yalnız da kalınır ama genel olarak haftada 1-2 kez bebekli annelerin bir araya geldiği günleri rutine bindirirseniz yaşarsınız.
Bir de, bu anne arkadaşlar çok işinize yarayabilir. Bir doktor işiniz var ama bebekle gitmek istemiyor musunuz? Haftalık buluşmalardan birinde bebeğinizi arkadaşlarınıza bırakıp o birkaç saat işlerinizi halledebilirsiniz. 3-5 anne bir aradayken fazladan 1 bebeğe bakmak hiç zor olmuyor. Biz burada kütüphane saatine giderken birbirimizin bebesine bakıyoruz gerekirse ve o hengamede anlamadan duruyorlar 1 saat.
Bu fikirler umarım işinize yarar ya da daha güzel fikirlere yol açar.
Annelerin mahallesine yakın diğer anneleri bulması için birer post gireceğim bu hafta Instagram’a. Oradan da birbirinizle buluşabilirsiniz umarım.
Haydi iyi eğlenceler. ❤