Kızım 15 aylıktı, memde uykuyu ve gece beslemesini kestik. Bunu detaylıca paylaştığım yazı şurada. Şimdi, bu kısa ve öz güncellemeyi yazıyorum ki, sürecin üstünden 1,5 ay geçti, ne durumdayız merak eden anne babalara not olsun.
Umarım isteyen herkes bırakır, biz çok rahat ettik.
——
İlk haftadan sonra kızım artık akşam 20:00 sabah 7:30 deliksiz uyuyordu. Ya da bazen 12 gibi bir uyanıyordu. Eşim ya da ben gidip pışpışladığımızda ya da su verdiğimizde uykuya hemen geri dönüyordu. Bu sanırım 1 hafta kadar sürdü.
Sonraaa azılar girdi hayatımıza. Azılar! Korkuyordum duyduklarımdan, hakikaten de korkulacak gibiymiş. Çoğu dişini 3-4 günde patlatan kızım telef oldu bu süreçte. 4 azı birden çıktı ama toplam 3 hafta sürdü sanırım. O meşhur 3 haftada hala memesiz uyuyordu. Değiştirmedi hiç düzeni. Ama uyuduktan bir süre sonra çığlıklarla uyanıyordu. Ağzını yatağa sürterek, ellerini ısırarak yarı uyur halde acı çekiyordu. Bu uyanmaların bazısında su içip uyuyabildi bazısında 1 saat uyanık kaldı.
Bazen serin serin yoğurt verdik bazen baktık olmuyor en düşük doz da olsa Calpol verdik. Öyle uyudu sabaha kadar.
Bu süreçte düzenli olarak papatya özlü homeopatik remediler verdik. (Tabii ki doktorunuza sorun, ilaç tavsiyesi değil aman ha.)
Aslında dişe rağmen çok iyiydi, koca gecede sadece 1-2 kez uyanıyordu ama acıdan uykuya dönmesi çok zor oluyordu. 2-3 gün tek doz Calpol verdiysek 1-2 gün de araya boşluk girsin dediği için doktorumuz, ilaçsız geçirdik. O günler daha zordu tabii.
Bir kez gece 3 gibi emzirdim çünkü ihtiyacı olduğunu düşündüm. İlaç vermediğimiz için başka da bir yolu yoktu acısını dindirmenin, ışığı baya açtım, memeler sana yardım edecek dedim, emzirdim ve bitince memeden ayırıp uyuttum yine. Yani memede uyumamış oldu.
Bunu bir kez yapınca alışkanlık haline de gelemedi, sorun olmadı. Bir daha da emzirmedim gece gerek kalmadı. Yine Calpol döngüsüne girdik 2-3 gün. Sonra, dişler mola verdi birkaç gün rahattık.
Ama rahat da olsa o uyanma saati yadigar kaldı. Saat 4 gibi dikilmeye başladı.
Sonra dişler yine coştu, acılar, Calpol derken bitti. 4 dişi de tamamen çıktı.
Yine de 4-5 gibi uyanıyor. 5’ten sonra uyanmalarında emziriyorum zaten. Kendime çizdiğim düzende baştan beri kararım buydu. Ama 4 gibi uyanırsa su ile uyutmayı hatta arada yoğurt/formül mama vermeyi deniyorum. İşe de yarıyor.
Kızım biberonla sadece su ve çay içer. Ne benim sütümü, ne formülü ne de sulandırılmış süt/yoğurt/kefir içmez-di. O yüzden loş ışıkta oturup yediriyorduk yoğurdu. Sonra bir kez daha son deneme diyerek formül aldım, bu kez kabul etti.
Kızım bu saat 5 uyanmalarında çoğu zaman çabucak geri uyumuyor. Hatta bazen 1-2 saat ayakta kalıyor.
Aktif ya da uyanık gibi dursa da uyutabiliyorum. Tekrar uyanıyor, 15 dk’da bir uyanıyor bu saatlerde, normalde hayatında hiç yok böyle bir şey. Sonra yorulup uyuyor ve sabah 8 uyanışını yapıyor. Sanırsınız tüm gece uyumuş, öyle mutlu. Biz yoruluyoruz tabii.
Peki kızım nasıl uyuyor?
Uykudan önce odasına gidiyoruz bi, kitapları, uyku tulumunu falan hazırlıyoruz, giyeceği bodysini kızım taşıyor yatağa vs. Yatmadan uyku muhabbeti başlıyor yani. Diren’e mama veriyoruz, emiyor, diş fırçalanıyor ve Diren’e dönüp iyi geceler diyoruz. Bazen kendisi erken yatmak isterse Diren’in dibine girip el sallıyor hevesle =) Oradan anlıyoruz iyi geceler dediğini <3.
Kızım en güzel kitaplarla uyuyor. 2-3 kitabı loş ışıkta okuyoruz. Sevdiği bölümleri tekrar tekrar açıyor, sevmediklerini geçiyor. Sonra gözleri çok ovuşturunca ya da donuklaşınca, ‘yatalım mı?’ diyorum. Pat atıyor kendini yatağa. Ya da bazen cin gibi duruyor ama ben yine de ışığı kapatıp hadi yatalım diyorum. 15 dk kitapla geçerse bir 10 dk da ninni ve sırt okşama ile geçiyor-du. Son haftalarda ninniyi kısa kesip öpüyorum. İyi geceler deyip çıkıyorum.
Bazen bir 10 dk yatakta dönüp aaa uuuu konuşup birden uyuyor bazen bir sesleniyor bana, o zaman hemen giriyorum. Yine bir kısa ninni, biraz rahatlatıcı sesler, cümleler, hop yine çıkıyorum.
2 yaşa yaklaşırken, istiyorum ki orada güvende hissetsin, bizim dışarıda olduğumuzu ve çağırırsa gireceğimizi de bilsin, gönül rahatlığıyla uyusun. Çünkü 2 yaştan korkuyorum. Bu alışkanlıkları oturtmak için geç olursa, aramızda yatan, yatmayan, direnen günler geldiğinde daha da zorlanırmışız gibi geliyor.
Bu iyi geceler deyip çıkma işini ufak ufak denemeye başladığımda eşim dehşete kapılmıştı. Uzun uzun ninni söyleyip uyuyana kadar beklemek yerine biraz erken çıkarak başlamıştım. Eşim da kameradan kızımızı izleyip. Uyuyacak galiba ama yazık ya tek başına diye diye dertlenmişti. Oysa uyuyamadığında cadı gibi anında çağırdığını görünce rahatladı. Bir an sanki kızım uyuyamasa da bizi çağırmaz ve orda üzülür gibi bir düşünceye kapılmıştı eşim ama ‘yahu biz bu çocuğu hiç bırakmadık ki! ne diye bize seslenmekten vazgeçsin?’ diye girişip anlatınca anladı =) Şaka bir yana ben de tedirgindim ama oldu. Gittikçe de bu süre kısaldı gitti. Şimdi, yattığı saat belli, uyuma şekli, uykuya dalma süresi belli bir bebeğimiz var. Şu sabah dikilmesini de çözersem tamamdır.
Son günlerde uyku düzeni şöyle:
19:30-20:30 yatış (gününe göre değişiyor öğlen az ya da çok uyumuş olmasına göre)
12-1 arası bir su uyanması (her zaman olmuyor, pas geçtiği çok oluyor)
4-5 civarı uyanma. İyi günündeyse 10 dk için geri uyuma, kötüyse 1-1,5 saat mayış, dal, zıpla, kitap, uyu döngüsü =(
7:30-8:00 arası uyanış.
Kreşte öğlen uykusu 12:30- 14:00 gibi
Bu düzen aslında çok güzel. Tek sorun tam olarak bütün gece uyumuyor olması. Bunun memede uykuyu kesmekle ya da gece beslemesini kesmekle alakası olmadığını düşünüyorum. Çünkü 12. ayda da böyle br dönemi olmuştu ve meme devrede olmasına rağmen aynı durumdaydık hatta daha beterdi. Bir iki arkadaş gündüz az uyuyunca sabaha karşı dikilebilir dedi. Maalesef kızım 2 saatlik öğlen uykularını kreşte bıraktı. 1-1,5 saat ile devam ediyor. Etkisi olabilir mi? Kesinlikle! Yapabileceğim bir şey var mı? Bilmiyorum.
Bir de, kızım tam da büyümenin doruklarında. Bazen korkuyor, bazen diş derken bir sebeple uyanabiliyor. Biz de artık kendimizi ayarladık. O 8’de yatarsa bizim de en geç 12’de yatmamız lazım ki, saat 5’e kadar uykumuzu alalım. Yoksa yok yere sinirli oluyoruz, gerek yok.
Gerçi bu yazıyı yazdığım gün sadece su ve sabah emmesine uyanmış, gece ayakta dikilmemişti mesela. Demek ki zorluklar azalınca uyku yeniden toparlanıyor.
Durum budur, umarım merak edenlere faydası olur.
Hepimize güzel günler diliyorum. 2 yaş çılgınlıkları da yaklaşırken, uykuyu halletmiş olmak çok iyi geldi bize.
Memede uykuyu bıraktırmayı denemek isteyenlere bol şans.
❤
Zennube