Günaydın 🍁 Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.💕 Bugünkü konumun özeti: #biberon #formülmama #formülsüt ve biraz da #gecebeslenmesi. Konu ilginizi çekmesiyse hoop aşağıya devam 😘 Ela’yı geceleri emzirmeyi bıraktığımda 14 aylıktı. Süreci kafasikarisikbiranne.com/memedeuyku adresinde bulabilirsiniz. Sonra, Ela 2 ay boyunca neredeyse her gün akşam yattı sabah kalktı. (O 2 ayı minnetle anıyoruz 😊) Sonra bir atak döneminde gece aç uyanmaya başladı. 1 kez uyanıyor, yoğurt, kefir, müsli ne versek yiyordu ama uykusu da açılıyor gibiydi. Biz de yılların yorgunları olarak hemen uykuya dönmek istiyorduk. Biberonu almayan/bilmeyen/nefret eden Ela’ya nornal sulukta çeşitli şeyler verdik. İşte muzla bıztlatılmış, ılık suyla açılmış kefir, az yulafla bıztlatılmış ve sulandırılmış yoğurt vs. Ama hepsini taze hazırlamak zaman alıyor, Ela huzursuzlanıyordu. Ve yaptığımız alternatifleri de beğenmemişti. Biz de formül mamaya geçtik. (Neden inek sütü değil? Çok araştırdım, mayalanmamış halinin faydası değil zararı olduğuna ikna oldum, tercih sizin) .
16. ayda hayatımıza mama böyle girdi. Mamayı önce sulukta, oturarak içti bir süre. Sonra biberona geçtik. Sonra bitkş çayı alışkanlığı başladı kreşte. Akşamları yatarken ılık bitki çayı verdik (bolca sulandırılmış, bitkisi yoğun olmayan. Bitki adı vermeyeyim çünkü rezene bile iyi değil diyen doktor var. Herkes doktoruna sorsun bitki çayı konusunu 🌿.)
Ben hastalık ve diş dönemlerinde yine gece emzirdim ama eskisi kadar güldür güldür sütüm olmadığından o dönemlerde emzirdikten sonra mama veriyoruz. Özellikle boğaz ağrısından dolayı rahat yiyemiyor ya da iştahsızsa. Bu şahane bir rahatlama yaşatıyor insana, yalan yok. Oh diyorsun hem süt verdim antikorları aldı benim mememden hem de karnı doydu.
AMA dikkat, burada uyarmak zorundayım. Gece emzirmeyi kesmek uzun vadede bebeğin daha az emmesine ve daha az süt üretilmesine; o da bir gün formül mama ya da başka hayvanların sütünin kullanılmasına dönüşebilir. Eğer imkanınız varsa, meme en güzel kaynak hem gıda olarak hem psikolojik destek ve rahatlama aracı olarak.
Eğer bir çocuğum daha olursa 9. ayda bırakırım gece emzirmesini diyordum. Şimdi şöyle diyorum: dayanabildipim kadar dayanırım. 12 ayı görmeye çalışırım. Sonra çünkü memeden kopuş yaşanabilir, biberonu alınca meme emmek istemeyebilir vs. O yüzden en azından 1 yıl, onca diş çıkarken, ek gıda yarım yamalak yenirken meme desteğini bırakmak istemem.
İşte ne diyordu m. 16. ayda mama böyle girdi hayatımıza. Hangi marka derseniz inanın birkaç marka var döne döne onları kullanıyoruz, çok bir özelliği yok.
Almanya’da organik, katkısız badem sütü çok uygun fiyata alınabiliyor. Buradayken gece biberonu yarı badem sütü yarı fornül yapıyorum.
Gündüz dışardan eve geç geldiysel, yemek karambole gitti, uykulu halden dolayı iyi yemediyse akşam yatarken de veriyoruz. Ya sa seyahate gittiğimizde biraz daha kolay uykuya geçmesi için de yatarken veriyoruz.
Aç olduğunu bildiğimiz öğünde kutudaki ölçüye uyarak hazırlıyoruz mamayı.
Gece 1 kez uyanıyor sabah 3-5 arası, o zaman da kendimizce yarım ölçü yapıyoruz. 240cc suya 45’lik ölçüyle normalde 5 ölçü gerekirken biz genelde 2-3 ölçğ ve biraz badem sütü ekliyoruz. Badem sütü yoksa evde o zaman yine 4-5 ölçü koyuyoruz. Mama kullananlar bilirler.
Bir süre sonra mama kutusu bittiğinde Ela’ya gösterip mama bitti, artık almayacağız diyelim diyoruz. Gece aç uyanırsa, aylar önce deneyip sürdürmediğimiz kasede yoğurt&yulaf teklif etme deneyeceğiz. Muhtemelen birkaç gün sonra uüyanmayı bırakacak.
Çünkü gece biberonu da alışkanlık yapıyor ve eskiden açsa uyanıp aç değilse tam uyuyan çocuk artık her gece mutlaka o biberon için uyanıyor.
Gece biberonundan önceki 2 ay Ela kuru bezle uyanıyordu. Oysa şimdi imkanı yok çünkü biberonu emerken çiş yapıyor.
Bütün bunları deneyimim en çok merak edilen konu olduğu için paylaştım. Ne mama ne biberon öyle hadi marketten alıp bugün başlayayım denecek şeyler değil. Ya da “benimki az yiyor badi gece mama vereyim” denmemeli çünkü gece fazladan beslersiniz, ertesi gün daha az yer. İnanılmaz bir kısır döngüye çekilirsiniz hiç fark etmeden.
Aman dikkat, bazı sorunları çözen, rahatlatan bir şey başka sorunlara gebe olabilir. Gerçek ihtiyaçlarınızı tam anlamadan kimsenin tavsiyesiyle emziğe, biberona, emzirme kesmeye girişmeyin. Sonu meme reddine kadar gidebilir. İçinizi karartmayayım ama o emziği/biberonu vereceğime gecede 10 kere kalksaydım diyen çok anne var. (Gece kalkıp mama hazırlamak da iş anam of)
Hadi çenem düştü yine. Sonraki yazıda görüşürüz.