Ağustos ayı gibi aniden giren ve beni kanepeye yığan baş ağrılarım başladı. Bu, günlerce süren bir ağrı değil. Birkaç on günde bir, kramp gibi giren ağrılardı.
Normale ağrının her türüne alışık olduğum için pek garipsemedim. Başım zaten kendimi bildim bileli çok ağrır…
Neyse bu ağrılar birkaç kez oldu, sonra yok oldu. Ben de üstüne düşünmedim. Bir zaman sonra birden, ölüyorum sanacağım kadar kötü bir bacak ağrısı başladı. Bir gün katlandım. İki gün katlandım. Bu sırada sürekli söyleniyorum evde. Ya kesin çok yordum kendimi, şöyle, böyle… Sonra 3. gün şak diye kesildi ağrı. İNANAMADIM ve çok korktum. Hiç azalmadan, hiç gevşemeden. Şak diye geçti gitti. VE bu beni çok ürküttü. Koşa koşa doktora gittim. Mahallede, iki, üç apartman yanımızda aile hekimimiz var. Benim doktor tatildeymiş, ofisi paylaşan doktora girdim muayene için. İçimden de acaba nasıl biri, iyi midir doktorluğu diyorum =) Ben profesörüm ya, ondan.
Anlattım, işte emziriyorum, kötü besleniyorum, acaba vitaminsiz mi kaldım, böyle ağrılar oldu ölüyordum diye. Tamam dedi, burada adettir zaten ellemezler bile, sohbetle teşhis koyarlar. Bir sürü kan istedi, verdim ve çıktım.
3 gün boyunca kafada kurdum. Kemik kanseri miydim? Ur mu vardı? Çok yaşar mıyım? Tedavi başlayacaksa Ela’ya kim bakacak? gibi yarı gerçek yarı evham dertlerimle yoğruldum.
Sonucu almaya bir gittim ki, ben romatizma ya da kanserdir diyorken adam bana demez mi? ”Sizi hiç kene ısırdı mı?” Kelimeyi doğru anladım mı diye sözlüğe baktık beraber. Hem Almanca hem İngilizce hem de Türkçe olarak okudum. KENE. Hmm, hayır dedim. Nerden çıkardınız?
Borrelia bakterisi var kanınızda dedi. (Detay sevenlere: Immunoblott denen testle bakıldı.) Meğer bu bakteriyi kapan kişilerin %50’si, kene ısırdığını söylüyor, hatt aısırık sonrası oluşan BULL’S EYE, kırmızı halkalı iz sayesinde ilk günden Borrelia’dan haberdar oluyorken %50’si ise benim gibi, hiç habersiz, hiç ısırılmadan/ısırık hatırlamadan yaşıyor ve gidiyor. Ta ki, hastalık kendin gösterene kadar. Yani biz, ben bu lyme’ı ne zaman, nerden kaptım asla bilemeyeceğiz.
Bu bakteri bazen yıllarca sessiz yaşar, zarar vermez. Bazen de ortaya çıkar ve 300 hastalığı taklit eder diye ekledi.
Benim başıma gelen Lyme-Arthirit’miş. Yani bildiğiniz eklem romatizması gibi bir hastalığı taklit etmiş.
Apar topar günde 3 gram penisilin tedavisi başladı. Tedavinin 3-4. günü gibi bacağım rahatlamıştı. (Evet ağrı baştan kesilmişti ama kemik içinde kırt kırt eklemde zorlanma vardı.)
Burada doktorumun alnından öpmek istiyorum. Benim anlattıklarımda bu şüpheye düşebilmesi, incelemesi ve teşhis koyması inanılmaz bir şey-miş. Araştırınca öğrendik ki, Amerika’da, Türkiye’de, Avustralya’da… insanlar yıllarca kendisini (romatizmalı, MS’li, kalp çarpıntılı vs) zannederken aslında lyme pençesinde oyalanıp dururmuş. Teşhis, inanılmaz bir yol burada. Doktorcum, iyi ki varsın!
Antibiyotik içeride faydalı/zararlı ne varsa yok etmek üzerine programlandığı için, ben de bir yandan probiyotik ve bazı destekler aldım. Bunların başında karaciğerin bizi toksinlerden arındırken kullandığı Glutatyon denen maddedin öncülü, yani üretilmesine vesile olanı diyebileceğimiz NAC (N Asetil Sistein) vardı. Ayrıca b komplex vitamin desteği ve Liposomal C vitamini de alıyordum.
Bütün bunları almam gerektiğini hem diğer Lyme tedavisi görenlerin paylaşımlarından hem de doktor olan halamdan öğrendim. İlaçlı tedavi süreci 20 gündü. ve bu 20 günde kendime iyi bakmak zorundaydım. Sonrasını sonra düşünecektim.
Hayatımdam şekeri ve gluteni çıkardım. Yarım kalan çikolata paketim hala mutfakta, anıt gibi duruyor =). Babannemin eriştesiyle bir kez kaçak yapmış olsam da, glutene de veda ettim. Ve ilacım bittiği gün Türkiye tatiline doğru yola çıkmıştım.
Tatilde nasıl beslendim/ lyme’a ne oldu? Sonrasında beni neler beklermiş? Tamamen iyileştim mi? Bundan sonra nelere dikkat etmem gerek? Bu sağlıklı beslenme düzenini kimden öğrendim? İkinci bölümde yazacağım.
Siz şimdilik Lyme nedir? Kene ile bulaşan hastalıklardan basıl korunabiliriz gibi konularda bilgi almak için bu bağlantıları
okuyabilirsiniz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Lyme_hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/lyme-hastaligi-nedir-lyme-hastaligi-belirtileri-nelerdir-40410979