Rahim sarkması ve pelvik taban kasları

Rahim (uterus) sarkması. Bu isim korkunç olsa da hemen hemen çoğumuzda var ya da yakında olabilir. Bunu en sade dille anlatan siteden direkt çeviri yaptım. Yazının çeviri olan bölümü bittiğinde de kendi başıma ne geldiğini ve nasıl ilerlediğimi görebilirsiniz.

 

rahim kayması
Mayo Clinic’den çeviri:

Rahim Sarkması

Rahim sarkması pelvik taban kasları ve ligamentler esneyip zayıfladığında ve rahmi taşıyacak yeterli desteği sağlayamadığında ortaya çıkar. Bunun sonucunda rahim vajinan içine doğru kayar ya da daha ileri gidip dışarı çıkar.

Rahim sarkması her yaştan kadında görülebilir. Fakat genellikle, bir ya da birden fazla vajinal doğum yapmış kadınların menopoz sonrası döneminde ortaya çıkar. Hafif rahim sarkması genelde tedavi gerektirmez. Fakat eğer bu sarkma size bir rahatsızlık veriyorsa ya da normal hayatınızı sekteye uğratıyorsa tedavi görmeyi düşünebilirsiniz.

Belirtiler

Hafif rahim sarkması genelde belirti göstermez. Orta ya da ileri rahim sarkması belirtileri şunları içerir:

  • Pelviste hassaslık ya da ağırlık hissi
  • Vajinadan doku çıkması
  • İdrar sorunları. İdrar kaçırma ya da idrar yapamama
  • Kaka yapmada zorlanma
  • Küçük bir topun üzerinde oturuyormuş hissi
  • Vajinadan bir şey dışarıya taşıyormuş hissi
  • Cinsellikten çekinme, vajina dokusunda gevşeklik hissi, ağrı
  • Hapşurma ve öksürmede çiş kaçırma (bu pek çok kaynakta vardı, Mayo yazmamış)

Çoğunlukla bu şikayetler sabah saatlerinde daha azdır ve gün içinde artar.

Doktora ne zaman gitmeli?

Eğer bu belirtiler sizi rahatsız ediyor ve hayatınızı etkiliyorsa doktorunuza başvurup tedavi seçeneklerini konuşabilirsiniz.

Yazının orijinali: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-prolapse/symptoms-causes/syc-20353458

———–çeviri sonu —

Benim pelvik taban hikayem:

Bundan birkaç hafta önce, Ela’nın sık sık kucak istediği bir dönemden geçtim ve sonunda yukarıdaki belirtilerden iki tanesi oluştu. Biri bir pinpon topu üstünde oturma hissi. Diğeri ise ağrı ve ağırlık hissiydi. Direkt doktora gitmek yerine telefonla İstanbul’daki doktorumla konuştuk ve ondan şunları öğrendim.

İlla rahim sarkması olmasa da pelvik taban kaslarının gevşemesiyle iç organlarımız ve rahim hep beraber aşağıya ağırlığını verebiliyor.  Üstelik bunun tek sebebi normal doğum değil. Nasıl doğum yapılmış olursa olsun, hamilelik boyunca bebek rahimde o kasların üzerinde tüm ağırlığıyla duruyor. Bu yüzden, sezaryen doğum yapanlarda da sıkça rastlanabiliyormuş.

Bunu önlemenin ve iyileştirmenin en iyi yolu;

  • Kegel denen egzersizleri gün içinde yapmak. (Çiş tutar gibi yapıp o bölgedeki kasları kasıp bırakmak olarak tanımlanıyor genelde ama aslında resmen vajinayı hamm yapar gibi kapatıp açmaya benziyor) Bunu bana başlangıç için günde 3 kez, her seferinde de 3 set önerdi. Yani, sabah, öğle, akşam 10 kez kasıp gevşeyerek, biraz bekleyip tekar 10 kez kasıp gevşeyerek ve biraz bekleyip tekar 10 kez kasıp gevşeyerek yapmak. Günde 3x3x10 90 kez kasıp gevşetmek oluyor bu. Her kasışta 3-5 saniye sıkılı tutmak hedef. Zamanla bu süreyi uzatmak gerekiyor. Böylece sadece rahmi değil, tüm iç organları taşıyan pelvik taban kaslarımız egzersiz yapmış oluyor.
  • Kabız olmayacak şekilde beslenmek. Kabızlık, bu olayın ana sebebi olabilecek kadar ciddiymiş. Hem kabızlık çekmemek için güzel beslenmek gerekiyor, mecburen iki kuş =)
  • Öksürürken, ağır kaldırırken ıkınarak değil, her zaman pelvik tabanı sıkılı tutarak, kontrollü bir şekilde hareket etmek. – Bu çok mühim. Haldır huldur çocuğu taşımayı bıraktım, gerçekten fark etti. Açıkladım. artık karnımın ve belimin ağrıdığını, çok taşıyamadığımı söyledim. Taşımam gerekince de öne doğru eğilip kucaklamak yerine, yere doğru çöküp yerden koli kaldırıyormuş gibi sağlam bir şekilde kaldırıyorum. ÇOK FARK EDİYOR.
  • Ertelemeyin, içinize sinmeyen bir şeyler varsa doktorunuza gidin hemen. Erteleyip o acıyla ağrıyla yaşamaya ya da çişinizi tutamamayı kabullenmeye çalışmayın. Genelde en ileri seviyede ameliyat çözüm olabilse de, gerek kalmadan egzersizle çözmek mümkün. O ileri seviyeye ulaşmaya gerek kalmadan, egzersize başlayın.

 

pelvik taban kasları.jpg

 

Resimde görülen en koyu kırmızı hat, meşhur pelvik tabanımızın yandan görünüşü. Tüm iç organlarımızı o taşıyor. Kadın ya da erkek farketmiyor. Pelvik tabanı güçlü olan kişiler Kaka ve idrar tutma ve zamanı geldiğinde de kolayça tuvalete çıkma rahatlığı yaşıyorlar. Sık tuvalete çıkma sorunu yaşayan erkekler tanıyorsanız, sadece bunun için bile eşe dosta duyurmaya değer.

Pekii, kegel egzersizi nasıl yapılır? Kolayı nedir? Ben yaptım mı? İşe yaradı mı? O da bir sonraki yazıda.

Ha bu arada, burada doktora gittim. benim derdim de direkt rahim sarkması değil pelvik taban kaslarımın zayıflamış olmasıymış.

Kegel yazısı: https://wordpress.com/post/kafasikarisikbiranne.com/2619

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s