At kestanesinden ev yapımı deterjan ve ağrı kesici yağ #sıfıratık

Selamlar,

Evde küçük bir insan varken, onun gözü önünce sağlıklı beslenmek, onun gözü önünde, sokaktan bir ağaçtan bir şeyi eve getirip ondan hem iyileştirici hem temizleyici bir şey elde edebilmek fikren çok hoşuma gidiyor. Evet geleceğin meseleleri var, yapay zekalar, kodlamalar var ama bu da en hayati, en güzel verilebilecek derslerden biri bence. Benim 30 yaşımda öğrendiğim pek çok şeyi Ela 3 yaşında çoktan biliyor. Hangi sebzeyle neyi yiyeceğini, hangisinde ne besin aldığını, mevsim ürünlerini… Bu, bence ileride çok güzel bir fark yaratacak. Bu yüzden, örnek olmanın da bilinciyle, daha çok yöneliyorum böyle şeylere belki de. Buyrun, canı gönülden uğraştığım at kestanesi dosyamıza. Ve unutmadan lütfen en en alltaki linke de tıklayın ve çıkan sayfayı google translate ile çevirin.

Türkiye’de de benzer sanırım, at kestanesi mevsimi geldi. Hamburg’da bisiklet yolları, kaldırımlar, parklar halı gibi at kestanesi dolu. Dün akşam Facebook’ta paylaşılan bir tarif gördüm: At kestanesinden ev yapımı çamaşır deterjanı. Bir de, geçen hafta maserat yöntemiyle yağını yapmak için 2 avuç toplamıştım. (Instagram’da Berrin’den, @metropolde.1.kucuk.sifahane hesabından duymuştum ilk olarak.)

Evde birkaç senedir jeli oluyordu, Türkiye’de ilk Farmasi’de görmüştüm teyzemde. Burada yer gök Pferdebalsam adıyla at kestanesi jeli doluydu. Bu yıl, aklıma girdi Berrin’in bir hikayesiyle, yağını yapmak istedim. Hem çok basit bir tarif buldum Berrin’in yardımıyla hem de bacaklarım ağrıyor ara ara, destek olur hiç olmazsa, hem de, sıfır atık, sıfır ambalaj ❤ Üstelik çok iyi bir kırışıklık ve göz kenarı kremi olduğunu da söylüyor internet. Nelere yarar dersek en geniş haliyle kas ve eklem ağrılarına diyebiliriz. Konu ilginizi çektiyse internette araştırabilir, takip edilen hastalığınız ya da özel durumunuz varsa doktorunuza sorabilirsiniz.

Buyrun, sırayla iki tarifi de vereyim:

At kestanesi yağı tarifi: Internette bulduğum tüm tarifler at kestanesini yağ dolu bir kaba koyup güneş alan bir yerde bekletmeyi söylüyordu. Bu cümledeki GÜNEŞ, bizim Hamburg’da önümüzde 6 ayda sayılı günlerde görebileceğimiz bir şey maalesef. Görsek de ısıtmıyor artık zaten. Öyle olunca ben de arayışa girdim. Sağolsun Instagram’daki @kudraciltbesinleri hesabının hem tarifi hem bilgileri içeren iki postunu iletti Berrin (@metropolde.1.kucuk.sifahane ).

Bu postta kestanenin adının hikayesini ve faydalarını bulabilir ve bu postta yapım tarifine ulaşabilirsiniz.

Bazı kaynaklarda kestaneleri önce sıcak suda bekletiyor, bazı kaynaklarda direkt işleme geçiyor. Ben henüz denemediğim için buraya @kudraciltbesinleri hesabındaki tarifi koyacağım. Yaptığımda da dönüp güncelleyeceğim:

At kestanesi yağı nasıl mı yapılır?
💚 Herbalist Richo Chech’in tarifini uygulayarak en pratik ve doğru şekilde at kestanesi yağı yapımını anlatacağım. Öncelikle at kestanelerini toplarken 🌰 simgedeki ve de elimdeki gibi kestanenin tepesinin açık renkli olmasına dikkat edin. Bu onun taze olduğu anlamına geliyor. Eğer ki yeşil dış kabuğunun içinden çıkardıysanız işlemeye başlamadan önce bir iki gün bekletin ki fazla taze olan kestanenin suyu biraz uçsun. Aksi takdirde yağın bozulmasına sebep olabilirsiniz ki bu da kötü kokusuyla kendini belli eder. Daha sonra kestaneleri kahverengi kabuklarıyla birlikte dörde bölün. Bu aşamada kestanelerin rengine bakarak sağlıklı olanları seçin. Morarma, küflenme gözlemlediğiniz kestaneleri atın. Elde ettiğiniz doğranmış kestaneleri mutfak robotuyla mümkün olduğunca küçük parçalar elde edene dek doğrayın. Parçalanan kestaneleri 1/3 oranında (yani üç katı) zeytin yağı ile karıştırın. Özünü yağa geçirmesi için yüksek sıcaklığa ihtiyacı olan at kestanesini 65 derece ısıda 48 saat boyunca bekletmek en uygun yöntem. Eğer evinizde bir yavaş pişirici (slowcooker) veya çorba ısıtıcısı varsa şanslısınız işiniz kolay. Bu süreçte yağınızı ara sıra karıştırmalısınız. Eğer sabit ısı ayarına sahip bir cihazınız yoksa benmari usulünden yararlanarak yağınızı ocakta veya fırında ısıtabilirsiniz. Isıyı ölçmek için bir dereceye ihtiyacınız olacak. Gece ağzı kapalı bir şekilde yağınızı bırakıp sabah yeniden işleme devam edebilirsiniz. Ya da “Ben Adana’dayım. Burası zaten yanıyor” diyorsanız kavanozladığınız atkestanesi yağ karışımınızı arada karıştırmak suretiyle güneşin altında bırakabilirsiniz. Bu durumda gece ısı hızla düşeceği için kavanozu eve almanız gerekir. Isıl işlem gördükten sonra tel süzgeç ve tülbent yardımıyla yağı güzelce süzün. Süzdüğünüz yağı cam şişede ağzı kapalı olarak doğrudan güneş ışığı görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Şifa olsun 🍃 💚 Kullanım alanlarını başka bir postta paylaşacağım. Sevgiyle

@kudraciltbesinleri

At kestanesinden ÇAMAŞIR DETERJANI tarifi:
Bunu sabun cevizi gibi kullanabileceğimizi bilmiyordum doğrusu. Meğer içinde saponin denen etken maddeden dolayı (sabun), aynı görevi görüyormuş. Yukarıda link verdiğim Facebook postundan sonra şu anda mutfakta kavanozda dinlenen bir adet deneme var. Bakalım ne olacak sonuç.



1 seferlik yapım için Atıksız Ev sitesinin buradaki tarifini kullanabilirsiniz. Yok ben bir kerelik değil, birkaç aylık stok yapmak istiyorum derseniz bakmanız gereken yer: Facebook’ta paylaşılan bu tarif. Çevirisi de şöyle:

Kestaneleri doğrayıp taş gibi sert olana kadar kurutun. Ben kurutucu kullanıyorum ama siz, düşük ısıda, fırında kurutabilirsiniz. Tamamen kuruduktan sonra, ne zaman kullanmanız gerekirse o zaman kadar bozulmadan dururlar.

Kullanmak istendiğinde, 40 gram kuru, doğranmış kestaneyi 500ml.’lik bir kavanoza alın. Üstünü kaynar suyla tamamlayıp en az 10 dakika bekletin. 30 dakika bekletmek daha da iyi olur. Çok hoş, kremsi, yoğun bir sıvı elde edeceksiniz. Bu sıvıyı başka bir kavanoza boşaltın. Kestaneli kavanoza yeniden su doldurun. Bu sefer, en az 1 saat bekletin. Sıvıyı başka bir kavanoza alın ve 3. kez kaynar su doldurun. Bu kez en az 2 saat ya da yapabiliyorsanız bir gece bekletin. Elde ettiğiniz sıvı, her seferinde ilkine göre biraz daha az yoğun olacak. Sıvıda hoş bir sabun, ağaç kokusu alacaksınız. Koku, 3. suda bekletmede azalacaktır.
Kestanelerinizin ‘tükendiğini’ renklerinin sarıdan beyaza dönmesiyle anlarsınız.

İlk suda bekletmeyle elde ettiğiniz sıvı sabunu en kirli çamaşırlarda kullanın. Çamaşır çok kirliyse sıvının tamamını kullanıyorum. Normal kirlilerse yıkama başına kavanozun yarısı yeterli oluyor.

İkinci suda bekletmeyle elde ettiğiniz sıvıyı ben bölmüyorum, direkt kullanıyorum tamamını bir yıkama için.

Üçüncü suda bekletmeyle elde ettiğim sıvıyı, havlularda ve hafif yıkanması gereken şeylerde kullanıyorum.

Ben sıvıları ihtiyacım oldukça hazırlıyorum. Eğer siz hazırda bulunduracaksanız buzdolabına kaldırmanız gerek. (Kavanozu etiketleyin ki kimse yanlışlıkla içmesin). Dolapta 7 gün dayanır. Her zaman kullanmadan önce sıvıyı karıştırın ki ‘sabunu’ eşit dağılsın. Kullandığınız kestaneleri kompostunuza atabilirsiniz. Lütfen ağaçlara size verdiği kestaneler için teşekkür ederin ve gezegeniminizin geleceği için birkaçını toprağa gömün.

The Watercress Queen FB postu


Olur da denerseniz seslenin. Ben de benimkinin sonucunu paylaşacağım ilk fırsatta. Bu sırada, lütfen bu yazıyı okuyun. Haklı olabilecek iddialar var ve bende merak uyandırdı. Renklerin grileşmesini dert etmem ya da sadece beyazlarda çamaşır sodalı bir şey kullanırız belki AMA makineyi kirece karşı korumadığı gibi detaylar önemli geldi. Haberimiz olsun.

Following

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s