Hamburg’da tam 1 günümüz olacak, nereleri gezelim demişti bir takipçim geçen sene. Ona bu notları hazırlamıştım. Biraz editleyerek paylaşıyorum. Alta da 2. ve 3. günleri olan kişiler için ek önerilerim var. Gelirseniz seslenin, belki denk gelir bir kahve içeriz.
Mevsim kışsa, hava soğuk olur, içlik tayt mutkaka giyin. Ilık kış geçiren bir yerden geliyorsanız titreyebilirsiniz. Ayakkabınız, montunuz iyi olsun mümkünse. Değilse, içine de ayağınızı da sıcak tutacak katlar giyin.
—
Hamburg’da 1 günüm olsa:
Sabah erkenden Hauptbahnhof’ta iner, Mönckeberg Str. üzerinden Rathaus’a yürürüm. Yol üstünde LevanteHaus’a uğramak isteyebilirsiniz. Alışveriş sevenler için güzel bir nokta. Hem çocuk eşyaları satan bir mağaza var hem de hediyelikçiler ve ev eşyacılar.
Rathaus’a ulaşınca, meydanın ve binaların tadını çıkarabilir, lüks mağazaların mekanı Neuer Wall tarafını da biraz görebilir, üşürseniz cam kubbeli zarif pasaj Hanse Viertel’i gezip ısınabilirsiniz. Hepsi dip dibe zaten, sizi hiç yormaz. Oradan Alex’e yürürseniz göl kenarındasınız. Kahve hakkınızı birazdan göreceğiniz Speicherstadt kafesine saklayın derim. Ama göl manzarası çok güzel derseniz, Alex de güzeldir. Biraz göl havası alıp ister yürüyerek, ister metro ile MUTLAKA Miniatur Wunderland’a gidin. Ben henüz gidemedim ama her giden çok memnun. Yazının sonuna tüm mekanların linklerini ekleyeceğim. Genç yaşlı kim gitse hayran ayrıldı. 2-3 saat geçiyormuş içeride en az.
Miniatur Wunderland’a gitmişseniz, zaten Hamburg’un ikonik Speicherstadt denen eski liman ve gümrük bölgesindesiniz. Turuncu tuğlalı binalar olan hani, Hamburg denince ilk akla gelen mekanlardan biri. Wunderland’dan çıkınca hemen yan bina Speicherstadt Kafferösterei, kahve, sıcak çikolata ve türlü tatlılar için süper mekan. Cam kenarında yer bulursanız suyun içinde gidiyormuş gibi hissedersiniz. İçeride kahve üretim aletleri, bir de ufak dükkan var hediyelik için.
Ben olsam oradan Elb Philarmonie’ye giderim. Plaza denen orta katı manzara seyir terası. Hamburg’u ve meşhur liman bölgesini yukarıdan görebilirsiniz. Giriş ücretsiz fakat sıraya girip gişeden ücretsiz ziyaret biletini almak gerekiyor. Sabah 8’de Hauptbahnhof’ta başlasa gezinti, tahminen 13-14 arası orada işin biter.
Soğuk değil, yürürüm derseniz, Landungsbrücken’e gidin, soğuksa Ubahn ile 1 durak Baumwall – Landungsbrücken arası. Orada eski Elb Tunnel var. Yer altından nehrin karşısına yürüyüp yukarı çıkın. Vaktiniz azsa tünelden geçmek yerine Landungsbrücken’de etrafı izlemek de keyifli. Oradan meşhuur Fischmarkt da yakın. Ben hiç gitmedim ama incelemeniz için link bırakıyorum, turistik olarak da Hamburglular arasında da meşhur. İkisinin de linkini bıraktım yazının sonuna.
Haliniz varsa, Reeperbahn’a yürüyebilirsiniz Landungbrücken’den. Fischmarkt’a gittiyseniz oradan da ulaşımı kolay olmalı. Meşhur bir caddesi. Tarlabaşı gibi. Seks işçileri ve seks shoplarla meşhur. Çoluk çocuk gezmek istemeyenler es geçebilir.
St Pauli’den Sternschanze’ye ister yürüyerek geçin ister metroyla. Orada akşamüstü birası öneririm, mekan Altes Mädchen. Aşağıdaki linkten bakın, ortamı da sundukları da çok hoş. Bira deneme tepsisi alabilirsiniz. 5-6 çeşit birayı ufak ufak bardaklara koyup veriyorlar. Tadını almak ve denemek için çok güzel. Yemekleri ve atıştırmalıkları da iyi.
Günü orada kapatabilirsiniz. Mevsim kışsa hava da soğumuş ve kararmış olabilir. Eğer mevsim yazsa ve biraz daha keyif yapalım derseniz Altes Mädchen’e yakın ve tam bir sahil barı havasındaki Central Park’ı öneririm.
Bir de, yılda 3 kez kurulan dev panayır Hamburger Dom’a denk gelirseniz gidip görmek keyifli olabilir.
Bence, 1 günde Hamburg en güzel böyle gezilir.
Eğer bir günden fazla vakit varsa:
Altona tarafını ve Ottensen semtini gezmenizi, kafelerinden birinde oturmanızı, etrafı adımlamayı öneririm. Hamburg’un en ilginç yerlerinden biri olan Blankenese tarafı da görülmeye değer.
Yanınıza mayonuzu ve terliklerinizi aldıysanız belediyenin havuz zinciri Bäderland’ın size yakın bir havuzuna gidip keyif yapabilirsiniz.
Özellikle güzel havalarda gidilip keyif yapılabilecek bir diğer mekan da Entenwerder, nehir kenarında bir kafe. Hamburg’un endüstriyel manzarasına bakıyor.
Üstelik oturduğunuz yerde yoldan nehire girip tekne gibi yüzen otobüsleri görebilirsiniz. Bu otobüsle tura çıkmak isterseniz aşağıya araştırmanız için bir link bıraktım.
Daha fazla vaktiniz varsa, hamburg.de sitesini alt üst etmenizi ve ister gece hayatı ister çocukla Hamburg gibi konularda araştırmanızı öneririm. Site tavsiyeler bakımından çok zengin.
Çocukluysanız en yorulduğunuz anlarda kendinizi bir Thalia kitabevine atabilir, çocuk oyun köşesinde biraz dinlenebilirsiniz. Ayrıca merkez kütüphanenin ve semt kütüphanelerinin çocuk bölümleri çok zengin ve dinlendirici. Bebeğiniz varsa, neredeyse tüm Budni, Dm ve Rossman gibi marketlerde bebek bölümünde alt değiştirme ünitesi ve ücretsiz bez var.
Ulaşım için Tageskarte öneriyorum. Böylece bir kişi tüm gün 6,40 euroya gezebilirsiniz.
Biraz acele yazdım ama umarım işinize yarar.
Mekanların listesi:
Hamburg.de her türlü sorunuzda rehber olacak bir site, elinizin altında bulunsun.
Levante Haus – Mönckeberg Str üzerindeki tarihi pasaj. Alışveriş sevenler için güzel bir nokta. Hem çocuk eşyaları satan bir mağaza var hem de hediyelikçiler ve ev eşyacılar.
Hanse Viertel – Cam kubbeli zarif pasaj
Alex – Göl kenarında bir kafe/restoran
Speicherstadt Kafferösterie Kafe
Elb Philarmonie, liman bölgesini görmek için seyir terası.
Ottensen semti
Bäderland Hamburg yüzme havuzları ve Freibad( açık havuzlar)
Hem nehride hem karada gezen tur otobüsü