Almanya’ya köpek taşıma işlemleri (köpekle göç)

Merhaba,
Köpeğimiz Diren’le beraber Almanya’ya taşınalı aylar oldu ama ancak oturup yazabildim. Buyrun, dilim döndüğünce nasıl bir süreçten geçtiğimizi anlatayım. Umarım araştıran kişilerin işine yarar.
Bu işlemleri neden yapıyoruz? Avrupa ülkelerinde artık kuduz vakası görülmediği için kuduzdan temizlenmiş bölge sayılıyor. Türkiye ise hala belirsiz ülke konumunda. Bu yüzden Türkiye’den Avrupa’ya girecek hayvanların kuduz taşımadığını kanıtlamamız gerekiyor. Bütün hikaye bu aslında.
Yolculuktan ne kadar süre önce işlemlere başlamalı? Ha deyince olmuyor maalesef. Minimum 3,5 ay, köpeğinizin durumuna, tahlil sonucuna göre daha da uzayabilir. Aşağıda açıklayacağım.
Maliyeti? Bu süreçte veterinere, İlçe Tarım’a ve havayolu şirketine ödemeler yapacaksınız. Bunların toplamı tamamen duruma göre değişiyor. Diren’i götürmemiz bize yaklaşık olarak 2000 TL + 311 Euroya maloldu. Bunda köpeğin ağırlığı da etken.


Neler yapacaksınız?

Veteriner: Köpeğinize mikroçip takacak ve gerekiyorsa size yeni bir karne verebilir, köpeğinize a) kuduz aşısı yapacak (30 gün bekleyeceksiniz ve sonra tahlil yapacak. Ki AB sitesinde bu süre 21 olarak geçiyor ama Almanya tarım bakanlığı sitesinde 30 gün. Siz de gideceğiniz ülkeyi kesin kontrol edin) b) zaten düzenli aşıları yaptırılmış bir köpeğiniz varsa doğrudan kan tahlili için örnek alıp Ankara’ya gönderecek. Bunların maliyeti için veterinerinize danışmanız en sağlıklısı. (Bizim Diren zaten çipliydi, titre testine 700 TL verdik) Bu tahlilin sonucunda yazan tarihten 90 gün sonra ülkeden çıkabiliyorsunuz. Garanti olması için biz 95 gün koyduk araya.
Not: Yeni sahiplenilen, barınaktan ya da sokaktan alınan bir köpeğiniz varsa en güvenli yöntem kuduz aşısını yaptırıp gereken süreyi beklemek ve öyle titre testine göndermek. Bazı terk edilmiş köpekler hali hazırda aşılı olabiliyor yani titresine bakılsa zaten uygun çıkacak belki ama ülkeden çıkarken uğranan ilçe tarım hem titre testine hem de inatla karneye bakmak isteyebiliyor. Bizim Diren’in her yıl yapılan kuduz aşısı tekrarı bir seferinde 3 gün geç yapılmış diye ‘koruyuculuk zinciri bozulmuştur’ diyerek bizi süründürdü bir ilçe tarım. Neyse ki, diğer bir ilçe tarımdaki görevlilerin yetkinliği sayesinde sorunsuz onayladı. (Meğer kuduz aşısı zaten 2 yıl koruyuculuğa sahipmiş, garanti olsun diye her yıl tekrar yapılıyormuş ama öyle 3 gün gecikme ile koruyuculuğu bozulmazmış. Memurun iddiası ”ya o 3 günde kuduz kaptıysa,” idi.
İlçe Tarım: Karnesi, mikroçipi ve kuduz titrasyon testi (kuduz aşısının kanda varolduğuna dair o tahlil) gösteren belgelerini götürüp, ‘Yurtdışına çıkabilir,’ kağıdı aldığınız kurum. Gitmeden telefon edip orada olacaklarından emin olmak lazım. Genelde gezici görevlere gidiyorlar. Sabahtan yerinde olma ihtimalleri daha yüksek.
Biz kuruma bu işlem için köpeğimizle gittik, ama gitmeden arayıp sorarsanız köpeğinizle gelmenize gerek yok da diyebilirlermiş. Bazı arkadaşlarımız köpeksiz giderek halletti.
Bu belgenin geçerlilik süresi 10 gün fakat biz garanti olması için uçuştan birkaç gün önce aldık ki ‘taze taze’ olsun elimizde diye. Size de öneririz. Son 1 hafta iyi bir süre olabilir. Belge ücretini hatırlayamadık, telefon ederek öğrenebilirsiniz.
Uçuş için ihtiyaçlar

  • Uçak bileti: Köpeğiniz ya sizinle uçacak ya da sizin ayarladığınız bir başka insanlar. Aracı şirket kullanmadığınız sürece hayvanınızın yalnız seyahat etmesi mümkün değil. Bu yüzden hem bir insan hem de köpek için yer ayarlamanız gerekecek. Bize de önerilen en mantıklı yol önce uçuşta yolcu için bir yer rezerve etmek fakat bileti almamak. Bu sırada THY’yi bu rezervasyon numarası ile arayıp mevcut uçuşta köpek için yer olup olmadığını sorgulamak. Bu sorgulamanın kesin sonucu yaklaşık 4 saat sonra belli oluyor. Tekrar arayıp öğrenmeniz gerekiyor durumu. Eğer uçakta köpeğinize yer varsa biletinizi satın alıyorsunuz ve o rezervasyon koduna köpek için yeriniz ayırtılmış oluyor. Bu yüzden biletinizi başta online olarak rezerve etseni de sonraki işlemleri online olarak yapmanız mümkün değil. Çağrı merkezi yetikilisi ile hallediyorsunuz. Her uçakta belli sayıda kedi/köpek ve kişi başına da belli sayıda hayvan taşıma hakkı var. Kabinde aynı anda 2 kedi ya da 2 köpek olamıyor gibi detaylar da var yanlış hatırlamıyorsam. Eğer birden çok hayvan götürecekseniz her şeyden önce havayolu ile görüşün. Birden çok kişi ile uçmanız ya da iki ayrı uçuşta getirtmeniz gerekebilir.Not: AB kurallarına göre bir kişinin ülkeye aynı anda sokabileceği hayvan sayısı 5. Bunu aşmak kolay değil ama aklınızda olsun dedik. Ayrıca çok yavru olan hayvanlarınız varsa ona da ayrıca dikkat edip aşağıdaki linkten AB düzenlemelerini okumanızı öneririz. 12 hafta, 16 hafta gibi limitler vardı yanlış hatırlamıyorsak.

Taşıma çantası: İzin verilen kafes ölçülerini ancak THY’yi arayarak öğrenebilirsiniz. Türk havayolu şirketleri arasında sadece THY Türkiye’den yurtdışına köpek taşımak için kargo bölümünü kullanıyor. Yani eğer köpeğiniz kabinde seyahat edecek kadar küçük değilse, yerli havayolunuz THY oluyor.

Kafesin ve köpeğin taşınması için istenen ücret ise şöyle hesaplanıyor: (Kafes + Köpeğin ağırlığı) x ek bagaj kilo ücreti. (Bizim durumumuzda bu 311 Euro idi.)

Kabin içinde gidecekse Köpek + kafes toplam 8 kilogramı geçmemeli.
Bizim durumda Diren’in sığacağı kafes ölçüsü ile aldığımız kafes arasında 1 cm gibi bir fark vardı. Bizimki biraz büyük oluyordu ama kabul ettiler. Sizin de köpeğiniz Diren boyutlarındaysa bizim kafese bir bakabilirsiniz. Uçakta izin verilen maksimum ebattaki kafes buydu. Kafese ek olarak şu tekerlek setinden de almak gerekiyor.
Kafes ve tekerleğe toplam 950 TL civarında ödemiştik.
IMG_2826 (1).JPG

⚠️ Dikkat! Kafesi gümrüğe teslim edene kadar tekerlekleri kullanıyoruz. Sonrasında tekerlekleri çıkartmak gerekiyor. Eğer siz çıkartırsanız karlı olursunuz, kaybolma riski olmaz. Kabin çantanızda götürürsünüz gittiğiniz yere. İndiğinizde de kafese takar devam edersiniz. Biz bunu yapmadığımız için kafes tekerleklerimizden ikisi çalınmış olarak aldık köpeğimizi ve 35 kilogramlık hayvancağızı yarım tekerli valizle sürüklemek zorunda kaldık.
⚠️ Dikkat! Taşıma çantasının bir diğer detayı da üzerine yazılması gerekenler. Bizim aldığımız kafesten hazır etiketler çıktı ama sizinkinde yoksa hazırlamanız gerekiyor. Kafeste ‘canlı’ hayvan olduğunu belirten işaretler, yerden yukarı doğru oklar ile kafesin düz durması gereken yönü gösteren işaretler, hayvanın bilgilerini (hayvanın adı, sahibin adı, iletişim bilgileri vs) içeren bir dosya. Tüm bu işaret ve bilgileri hem Türkçe hem de İngilizce yazmanız öneriliyor.
⚠️ Dikkat! Taşıma çantasının kapısını ve altıyla üstünü birbirine sabitledikten sonra plastik kelepçe ile sabitlemeniz istenebiliyor gümrükte. Diren’i teslim edecekken sadece kapısını kafese sabitlememizi istediler. Aldığımız kafesten çıkan plastik kelepçelerle halletmiştik. Eğer sizin aldığınız taşıma çantasında plastik kelepçe yoksa mutlaka alın yanınızda bulundurun. Bir de çantanızda en azından bir tırnak makası bulundurmanız çok iyi olur, indiğiniz yerde kelepçeyi kesmek için kıvranmazsınız.
⚠️ Dikkat! Köpeğinizin uçağa yüklendiğinden ve uçuş görevlilerinin uçakta köpek olacağından haberi olduğundan emin olun. Bundan yıllar önce THY ile Amerika’ya giden bir köpek, ısıtıcı açılmadığı için kargo bölümünde donarak ölmüştü. Bu yüzden önce uçağa binmeden önceki son noktada yani gate’de görevlilere köpeğin uçakta olup olmadığını sorduk. Listeden kontrol edip onayladılar. Eğer bir aksilik olmuş olsaydı binmeyecektik. Çünkü bindikten sonra uçaktan inilemiyor. daha doğrusu in, geri bin, bir sürü dert olabilir. O yüzden binmeden sormakta fayda var. Sonra da uçağa bindiğimiz anda kabin amirine gidip köpek bölümünü ısıtıp ısıtmadıklarını sordum. Hem elindeki kağıtlardan uçakta kargoda köpek olduğunu bildiklerini gösterdi hem de pilotlara da bilgi verildiğini ve bölümün ısıtıldığını onayladı. Bu çok teknik görünse de hayli insani bir hata ve geri dönüşü yok. O yüzden çekinmeyip sorun.
⚠️ Dikkat! Gideceğiniz ülkenin gümrüğü ile önceden görüşmenizi öneririz. Biz bunu yapmadık ve tamamen şans eseri işimiz halloldu. Oysa bizim geleceğimizden haberdar olmayan veteriner orada bulunmayabilir, saatlerce gelmesini bekleyebilirdik. Özellikle hafta sonu varacaksanız havalimanında görevli veteriner hekimin sizin gelişinizden haberdar olması bekleme sürenizi kısaltacaktır. Bunun için havalimanı gümrüğüne bir mail atmanız yeterli olabilir.
Hamburg’da denizdeki liman ve havalimanına aynı veteriner hekim bakıyor tatil günlerinde. Bu sebeple, eğer veteriner limandaysa, havalimanına gelmesi için saatlerce beklemeniz gerekebilir. Başka şehir ve ülkelerden de benze hikayeler duyduğumuz için öneriyoruz.
Eğer hayvanınızın;

  • Taşıma çantası,
  • Çipi,
  • Sağlık karnesi,
  • Kuduz titrasyon tahlil sonucu,
  • İlçe tarımdan alınan çıkış belgesi,
  • Uçak biletleriniz ve hayvan taşıma rezervasyonu

Gideceğiniz havalimanın bilgilendirmesi hazırsa, artık yolculuğa hazırsınız.
Uçuştan uzun süre önce havalimanında olmanız olası bir aksaklığı gidermenizde işe yarayacak. O gün işleri aceleye getirmeyip sakin kafayla erkenden gitmek en iyisi. Güvenliklerden geçmek, kafesi söküp takmak, köpeği tartmak vs. uzun zaman alıyor. Hele bizim gibi bebekliyseniz ohoo =)

Köpeğinizi çok tıka basa yedirmemek, yeterince su içtiğinden emin olmak gibi uçuşa yardımcı şeyler yapabilirsiniz. Uçuştan önce havaalanı, beton demeden yavrunun çişini yaptırmak da iyi olur. Çünkü sonraki 6-7 saat (ülkesine ya da gümrük beklemesine göre 10-15 saat bile olabilir) kafeste kalacak.

Bizim uçuş 3 saat sürdü ve yatıştırıcı vermedik risklerinden dolayı. Diren’in yaşını da göz önünde bulundurarak, sıkı sıkı sarılıp bizi beklemesini tembihledik, ilaç vermeden atlattık. İndiğinde biraz şaşkındı ama kısa sürede kendine gelmişti.
Kafesin içine bir battaniye sermiştik bir de tanıdığı bir oyuncağı koymuştuk. Kafesin içinde bir de su kabı oluyor, kafes teline takılan. Onu doldurmuştuk. Bizim uçuş saatimiz yaklaşırken Atatürk Havalimanı Gümrük bölümünden teslim ettik Diren’i. Burası uçuştan önce Diren’i gördüğümüz son yerdi. Diren’i teslim etmemiz ve yeniden buluşmamız toplam 5,5 saat sürmüştü. Hamburg’a indiğimizde ise valizlerin yanında, oversize bagaj bölümünde bizi bekliyordu. Orada teslim alıp gümrüğe gittik, veterinere haber verildi ve kontrolü bekledik.
Varılan havaalanında veteriner kontrolü: Bizim durumumuzda her şey kuralına uygun olduğu için karantina söz konusu değildi fakat bazı ülkeler ne olursa olsun karantinayı şart koşabiliyor. AB ile diğer ülkeler arasında uygulama farklılıkları da olabiliyor o yüzden kendi gideceğiniz ülkeye göre detaylı araştırma yapmanız çok çok iyi olur.
AB Üyesi Olmayan Ülkelerden AB Üyesi Ülkelere Ticari Olmayan Amaçla Hayvan Taşıma Prosedürü için tıklayın.
Diren’in kontrolü çok kısa sürdü. Uçakta indiği haliyle kafeste kaldı ve veterineri beklerken köpek odalarının olduğu bir bölüme alındı. Orada kafesten çıkarıldı. eşimle beraber orada bir yarım saat beklediler. Gelen veteriner hem titrasyon testlerine baktı hem de Diren’in çipini okuttu. Böylece belgedeki çip numaralı hayvanın Diren olduğunu anlamış oldu. Bunun ardından hiçbir belge almadık. Sadece hoş geldiniz dendi ve ülkeye giriş yaptı Diren.
Bundan sonraki süreçte Diren’in belediyeye kaydı yapıldı. (Bunun için mali sorumluluk sigortasının yapılmış olması gerekiyor.) Biz garantici davranarak diren ülkeye girmeden online olarak sağlık sigortasını (health insurance) ve mali sorumluluk sigortalarını (liability insurance) başlatmıştık. Bu zorunluluk değil ama biz ülkeye girdiği andan itibaren herhangi bir sorunla karşılaşmamak için bunu yapmıştık, size de öneririz.
Bundan sonrası gittiğiniz ülkede sigortaları araştırmak (Almanya için check24.de sitesini kullanabilirsiniz), veteriner hekimleri bulmak ve köpeğinizle yaşam için kuralları araştırmaktan ibaret. Gittiğiniz ülkede tasmasız köpek gezdirmek serbest mi yoksa suç mu? Kapalı köpek alanları var mı yoksa herhangi bir parkta koşturabilir mi? Toplu taşıma kullanabilir misiniz? Sırada bunları araştırmak ve köpeğinizle ya da kedinizle yeni hayatınızda başlamak var. (Kediler için ek kurallar olabilir, aklınızda olsun.)
Diren’in bu süreçlerini yöneten, benim yerime araştıran, düşünen ve sonunda da bu yazıyı hazırlamama yardımcı olan sevgili eşime çok çok teşekkür ederim. Bunca yolu ve derdi çekip hala bizimle olan Diren’e de sarılıyoruz!
Umarız bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Hepimize patili yavrularıyla güzel günler diliyoruz

🐾

Reklam

7 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Burak görgün dedi ki:

    Emeğiniz ve aktarım diliniz için çok teşekkürler… Bizde oğlumuz tekila ile yakın zamanda köln’e gelmeyi düşünüyoruz ilk etap çip ve kuduz aşısını yaptırdık ve şimdi kuduz titre için örnek alınacağı günü bekliyoruz inşallah sorunsuz o kısmı da atlatıp geleceğiz… Benim sormak istediğim şu… Köpeğinize çip takıldıktan sonra köpeğinize ait bildileri sorgulayabildiğin bir mecra internet site vb bir şey varmı… Velev ki kaybolduğunu var sayarsak barkod numarasının altındaki bilgilere nereden ulaşabiliyoruz…

    Beğen

    1. Merhaba, beğenmenize çok sevindim. Barkod bilgilerine siz uzaktan ulaşamıyorsunuz diyw biliyorum. Çipin esprisi, kayıp köpek olduğunda veterinere götürüp çipini okutup içinde sizin adresinizi ve iletişim bilgilerinizi görmeleri. Böylece size ulaştırılıyor.

      Beğen

  2. Sinem Aydemir dedi ki:

    Merhabalar,

    Her şeyden önce gerçekten ellerinize sağlık! Yolcu beraberi, fazla bagaj olarak yurtdışı seyahat yapan Pet’ler için çok açıklayıcı bir yazı olmuş.

    Ben ilk etapta kendimi tanıtmak ve evcil hayvan yurt dışı seyahati konusunda ufak bir bilgi vermek isterim. İsmim Sinem Aydemir ve kendi aile şirketimizde çalışmaktayım. Yaklaşık 20 yılı aşkın süredir, uçak yolu ile uluslararası evcil hayvan taşıma hizmeti vermekteyiz. Özellikle Avrupa’da 2 önemli ülkeye (bu destinasyonlara da sıklıkla hayvan sahipleri Pet’lerini götürüyor) Pet girişlerinde dikkat edilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu ülkeler Birleşik Krallık (İngiltere-İskoçya) ve İrlanda’dır.

    Türkiye kuduz riski taşıyan ülkeler arasında bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Birleşik Krallık ve İrlanda, Türkiye’den gelen pet’leri asla ülkesine kabin içerisinde veya fazla bagaj mantığı ile kabul etmemektedir. UK ve İrlanda’ya Pet girişleri kargo ve gümrük şartı ile kabul edilmeketedir. Havayolları arada kargo acentesi talep eder. Acenteler evcil hayvanın kargo rezervasyonu, kargo bileti, gümrük sürecini organize eder. Özellikle AB ülkeleri arasında İngiltere ve İrlanda’ya dikkat edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki son dakikada bu kuralı öğrenen çok sayıda hayvan sahibi ile karşılaşmaktayız.

    Bu konu hakkında bir sorunuz olur ise bize kolaylıkla aşağıdaki detaylardan ulaşabilirsiniz.
    Çok sevgiler,

    Sinem Aydemir
    Email: pet@volcargo.com
    Ph: 0212 916 12 40

    Beğen

  3. Derya dedi ki:

    Bu yaziyi bulduguma cok mutlu oldum 🙂 iki ay icinde Dusseldorfa kedimiz Tursu ile tasinacagiz, titrasyon testi ocakta yapildi. Raporlarin ingilizce kisimlari var ama merak ettigim almanca’ya cevirtmeniz gerekti mi? Bir de kasimda thy’nin artik almanya’ya kedi tasimayacagk haberi cikmisti ama websitesinde sizin verdiginiz bilgiler var hala mumkun gorunuyor, bu konuda duydugunuz son durum nedir?
    Simdiden tesekkurler 🙂

    Beğen

    1. Merhaba, hayırlı olsun =) Turşucuk sağ salim gelsin. Kedi meselesini direkt telefon edip öğrenin bence, siteye güvenmeyin. Yazılı hiçbir belgeyi Almancaya çevirtmedik. AB geçerli belgeler ve İngilizce olmaları yeterli.

      Beğen

  4. Eda dedi ki:

    Waow! Hayvan sahibi değilim ama sadece merak ettiğim için bakayım dedim, kısa bi yazı beklerken baya detaylı bi yazı buldum 👏😊 baya ciddi bir işmiş bu tebrik ediyorum sizi 😊

    Beğen

    1. Çok teşekkürler ❤

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s