Doğumla başlayan hamilelik: 4. trimester

Pek çoğumuz (arkadaşlarım, kuzenler, aile…) hamilelik bitince, artık nur topu gibi bir bebeğimiz olacak sanıyoruz. Ben de öyle sananlardan biri olabilirDİM. Neyse ki, sonlara yaklaşırken, hamilelikten sonraki 3 ayın, aslında 4. trimester olduğunu, buna göre davranmak ve beklentiye girmek gerektiğini öğrendim. Yoksa kafaları yiyebilirdim. =)

Hamilelik 3’er aylık periyotlardan oluşuyor, buna de trimester diyoruz. Ama ne hikmetse 3 değil 4 trimesterde olgunlaşıyor insan bebesi. Aslında 12 ayda anne karnında olgunlaşması gereken bebe, diğer canlılardan farklı olarak koccaman bir kafaya sahip. Bu yüzden kafa, doğmasına engel olmasın diye, insan yavrusu erken doğuyor-muş. Ben uzmanların ve doktorların yalancısıyım. Şaka bir yana, bu bilgiyi alıp cebine koyan annenin kafası rahat eder.

İşte bu yüzden, birilerine lazım olur diye, aciz mi aciz doğan bebeyle geçecek ilk 3 aya dair bildiklerimi, öğrendiklerimi toparladım bu yazıda. Hiçbir önem sırası yok, aklıma geldiği gibi yazdım.

Bebeğin ilk 3 ayında bizi neler beklermiş?

  • Hastaneden ayrılmadan mutlaka burun temizliği hakkında bilgi alın. Serum fizyolojikle nasıl burun açılır öğrenin. İnanın banyodan, tırnak kesmekten çok daha elzem. (Burnu tıkalı çocuk uyuyamıyor, hastalığa daha yatkın oluyor. yaz/kış farketmez)
  • Doğumdan sonraki ilk 15-20 gün huzur var. Dinlenin. ❤ — Bebeler ”beklenen doğum tarihinden” 15 gün sonra birden ayılıyor. Gazlar, reflüler, uykuya dalamamalar hep bu dönemden sonra coşuyor.
  • Bebeğin gaz sancısını sadece tıpışlayarak teselli edemeyiz. Bebeklerimizin gücü o minik gazları ittirmeye yetemiyorsa, kıpırdanıp atamıyorsa devreye giriyoruz. Youtube’dan gaz için masaj ve tutuş pozisyonlarını araştırıp bebemize hareket katıyoruz. Emzirince susuyor diye sürekli emzirirsek sürekli yeni gaz oluşumunu tetikleriz. Doktorunuza danışın, bebeği -aç değilse- emzirmeden gaz sancısında sakinleştirmenin yollarına bakın.
  • Emzirmek çok basit de olabilir, çok büyük bir çile de… benim emzirebilmem 19.günde gerçekleşti. Metin olun.
  • Anne/baba için sling candır, gerisi heyecandır. Park yataklar, anne yanı beşikler, Next2Me’ler bir yana, sling bir yana. Gaza, toza, gözyaşına birebir. Hem fiziksel hem duygusal bir 4. trimester aracı. Ve evet, doğumdan itibaren kullanılabilir.  Bu gruba üye olarak keşfe başlanabilir. Tık tık.
  • Eve kapanmak anneye de yaramaz babaya da. Soğuk hava korkunuz olmasın ama varsa bile hiç olmazsa sevip güvendiğiniz eşin dostun evine gidip gelmeye başlayın. Sosyalleşin.
  • Bebeleri sarıp sarmalamak, (kundak, sling, kolları sabitleyip kucakta tutmak vs.) acayip rahatlatıyor. Kundak deyip geçmeyin. Kalçayı sıkıştırmadan, efendi efendi kundak yapmanın faydaları için BKZ: Dr. Harvey Karp’ın kitabı: Mahallenin En Mutlu Bebeği.
  • Sütüm bol olsun diyene reçete: Moral, uyku, su. Su. Su. Litrelerce su. Şekere şerbete yüklenmeyin. Faydalı çorbalar, bol bulgur, kısır vs. yiyin. Hem kilo yapmaz hem beslenmiş olurusunuz.
  • Her akşam bebeğin coşacağı saati bekleyip gerilmeyin. Bazı günler zor, bazı günler daha kolay geçiyor. Boşuna strese girip evi gergin hale sokmayın. Hatta bebek durmadan ağlarken yorulursanız eşinizle vardiya yapın. O sırada gidip duşa girin. Bebeğin ağlamasını duymadığınız bi 20 dk harika geliyor. Saat gece 4 bile olsa =).
  • Ağlamalı gecelerde iyice çaresiz kalıp haldır huldur yüklenmeyin bebeğe. Yok sallayalım, yok tıpışlayalım, hadi masaj, şimdi meme derken bazen biz yoruyoruz bebeleri. Karnı tok, sırtı pekse, biraz daha kendinizden emin olun. Sakin bir şekilde ilgilenin. ACİLEN susturamazsanız da sakinlik sayesinde 5-10 dakika sonra biraz daha rahatlayacaktır bebe. Patırtı gürültü daha çok uyarıyor, aklınızda olsun.
  • Bebekler bebektir. Koklaşmayı, sokulmayı ister. Uyutup yerine koyduğumuz anda uyanmaları bence çok mantıksız değil. Özellikle ilk 3 ay şımartmanız ve kucağa alıştırmanız da mümkün değil. Kitaplar da neneler de öyle diyor. Sokulun, koklaşın.
  • Uyku meselesi en can alıcı konu. Anneler uykusuzluktan tükeniyor, babalar helak, bebeler ağlak… Ben geç kaldım siz kalmayın ve Kim West, Harvey Karp, Tracy Hogg gibi yazarların uyku kitaplarını alıp okuyun. Bazı minik detayları uygulamaya 4-6. haftada başlanıyor. Ve zamanla bebeğe uyku alışkanlıkları kazandırılıyor. Canını seven uyku kitaplarına sarılsın.
  • Özellikle 1. aydan sonra bebek etrafını çok güzel anlamaya başlıyor. Her sabah coşkuyla günaydınlaşın, camları açın, ev havalansın, sabah olduğunu anlasın. Gece uyku saati yaklaşırken evi sessizliğe çekin. TV açıksa kapansın, ışıklar loşlaşsın. Bebek 3. aya doğru bu mesajı iyice anlıyor. Ve bebeği sürekli izleyin. Bir süre sonra acayip bir dil gelişecek aranızda. ❤
  • Annelik o kadar da kutsal ve vahiyle gelmiş gibi insanın üzerine sinen bir şey değil. Elinizdeki yavruyu garipsiyorsanız, kafanızda keşkeler, acabalar dönüp duruyorsa vicdan yapmayın. Bebeğiniz büyüdükçe aşık olma garantiniz var, şimdilik içinizden hangi duygu geçiyorsa kucaklayın, yüzleşin. Kötü bir anne değil, iyi bir lohusasınız =)
  • Anneler olarak babalardan üstün değiliz. Mememiz var, duygusal bağımız aylardır var ama babalara da rol vermek zorundayız. Bir baba bebeği ile ne kadar sokulur, koklaşır, ilgilenirse, o kadar ‘bebeğin kendisini sevdiğini’ düşünüp daha çok bağlanırmış. Aman ha, sen gazını çıkaramazsın, dur ben sustururum hemen demeyin. Ben dedim, eşimden paparayı işittim. Adamlara fırsat verin ki baba olsunlar. Ha bi de, siz hasta falan olunca ya da yorgunken mis gibi uyutur bakarlar bebeğe. Yani sadece size muhtaç bir bebek aslında çok da iyi bir fikir değil.
  • İlk 3 ayın sonunda doğru bebeğinizin nasıl da değişip gariban bir kedi yavrusundan gerçekten kendini bilen bir bebeğe dönüştüğünü görmek şahane. Bundan sonra da hep sonraki bölümler için okuymaya, araştırmaya devam. Üniversite okumak gibi bir şey bebek bakmak =) Ne kadar çok bilgi, o kadar az evham!
  • Ha bir de, eşinizle birbirinizi yabana atmayın. Fırsat buldukça 1-2 dakika yan yana uzanın, sıkı sıkı sarılın. Bu günlere beraber gelmişken şimdi bebek etrafında, uykusuz gecelerde insan çoook ihmal edebiliyor sevmeyi ve sevilmeyi. Sarılmak acayip iyileştirici ve keyifli. Kendinizi iyi hissetmek için

Son söz: Dr. Harvey Karp’ın Mahallenin En Mutlu Bebeği isimli kitabını MUTLAKA, mümkünse gebelikte, değilse hemen şimdi okuyun. Bebeğinizi anlamakta elinizdeki en güzel araç olacak. Ağlayan tek bebenin sizinki olmadığını görmek, ve bebeği huzurla büyütmek, huzurla uyutmak için yöntem öğrenebilmek şahane. Allah razı olsun Harvey  amcadan <3.

harvey-karp

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s